Het was een spannende finale, waarin u uiteindelijk 94.000 euro voor KLABU won. De koffer met 800.000 euro ging aan uw neus voorbij. Was u erg teleurgesteld?
“Ik was ontzettend blij met de 94.000 euro die we voor KLABU hebben opgehaald – met ‘we’ bedoel ik mijn collega Atia en ik, want we speelden het spel samen. Natuurlijk ging door me heen dat we met meer hadden kunnen eindigen als we hadden doorgespeeld, maar het risico was te groot… Er was een kans van vijf op zes dat mijn koffer een bedrag lager dan vijf euro bevatte. Ik wilde geen risico nemen met geld dat bestemd is voor KLABU en ons werk voor vluchtelingen, dus het is perfect zo! Ik ben mega blij.”
Wat gaat u met het geld doen?
“We gaan het gebruiken om verder te investeren in KLABU om onze impactdoelstellingen te behalen met ons team en onze sportprojecten.”
Wat betekent KLABU, en wat doet uw organisatie precies?
“KLABU betekent ‘club’ in Swahili. We zetten sportclubhuizen op in vluchtelingenkampen waar vluchtelingen materialen en kleding kunnen lenen om te sporten en ook terecht kunnen om sportwedstrijden te kijken op televisie, muziek te luisteren, wifi te gebruiken, te studeren. We hebben nu zeven clubhuizen in vluchtelingenkampen ver weg, zoals in Bangladesh en Brazilië, en ook dichterbij huis in Ter Apel en Amsterdam.”
Hoe kwam u op het idee voor KLABU, bent u zelf erg sportief aangelegd?
“Op mijn achttiende liep ik stage bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Ghana. Daar zag ik dat er in vluchtelingenkampen weinig is dat verder gaat dan het hoogstnodige. Er was vooral bij jongeren een enorme vraag naar sportmogelijkheden, maar er was bijna niks: geen ballen, schoenen, netten, fluitje voor de scheidsrechter en sportkleding. Ik heb dat altijd onthouden en wilde ermee aan de slag, maar eerst wilde ik studeren en ervaring opdoen in het bedrijfsleven.”
Voordat u KLABU oprichtte was u advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek. Beviel de advocatuur niet zo?
“Ik heb met veel plezier bij De Brauw gewerkt. Ik leerde elke dag analytisch denken, goed schrijven, goed spreken, overtuigen, onderhandelen, allemaal skills die ik nu inzet voor KLABU. Ook bouwde ik een sterk netwerk op. Na vierenhalf jaar wilde ik een volgende stap zetten. Dat is op goede voet gegaan. De Brauw heeft mij direct support aangeboden. Michael Schouten, partner bij De Brauw, is nu lid van onze raad van toezicht, en we zijn pro bono cliënt van De Brauw, waardoor we geweldige hulp krijgen bij juridische vragen.”
Wie of wat is uw bron van inspiratie?
“De veerkracht van vluchtelingen is mijn inspiratie. Er zijn nu 120 miljoen mensen op de vlucht… 120 miljoen. 60 miljoen zijn kinderen. Velen groeien op in vluchtelingenkampen waar het leven mega uitdagend is. En toch geven ze de moed niet op. Ze maken er wat van. Daar put ik elke dag moed en inspiratie uit om door te zetten en KLABU een succes te maken.”
Wat staat er bovenaan uw bucketlist?
“We maken met KLABU ook sportkleding. Elk clubhuis krijgt een eigen tenue en een eigen badge die we ontwerpen met de lokale gemeenschap, zodat het tenue hun identiteit en trots vertegenwoordigt. De kleding wordt via de clubhuizen gebruikt om in te sporten. We maken ook kleding om aan supporters wereldwijd te verkopen: aan individuen en aan bedrijven en teams. Op mijn bucketlist staat dat ik ooit iemand in een nep-KLABUshirt wil spotten. Als onze shirts worden nagemaakt en gedragen dan hebben we het ver geschopt!”
Welke jurist verdient volgens u een compliment?
“Chris Noordam. Chris werkt bij De Brauw en is nu drie maanden op secondment bij KLABU. Hij was altijd al onze contactpersoon voor juridische vragen en ervaart nu hoe het is om mee te draaien met het KLABU-team. Hij maakt meteen zo’n enorm verschil. Het is een voorrecht om met hem te werken.”
Welk boek heeft u het laatst gelezen?
“’t Hooge Nest van Roxane van Iperen. Meteen een van mijn favorieten: over de ongekende moed van twee zusjes in de Tweede Wereldoorlog.”
Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
“Met Vinicius Júnior, de sterspeler van Brazilië en Real Madrid – ik zou de hele dag met hem voetballen en ook Portugees leren (mijn vrouw is Braziliaanse en ik volg nu wekelijks lessen Portugees).”
Als u het voor het zeggen had, dan…?
“Zouden er geen grenzen meer bestaan in de wereld en zou iedereen vrij zijn te leven waar die wil.”