Je hypotheek oversluiten, let goed op de boeterente!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Soms kan het verstandig zijn om te je hypotheek over te sluiten. Je maandlasten kunnen hierdoor een stuk naar beneden. Helaas is dit niet altijd het geval, je moet namelijk rekening houden met de boeterente. Wij geven je hier graag wat meer informatie over. Dus, staat bij jou de hypotheek oversluiten ook op de planning? Lees dan snel verder!

Wat is de boeterente?

Op het moment dat je een hypotheek afsluit, wordt er een rentepercentage betaald. De bank verdient dus een hoop geld aan jou, omdat een groot gedeelte van wat je betaalt rente is. Wanneer je je hypotheek wil oversluiten of als je extra wilt aflossen, zou je in principe minder rente gaan betalen. Dit is nadelig voor de bank, ze verdienen nu minder geld aan je. Hier hebben zij iets op bedacht, namelijk de boeterente. Dit is een boete voor wanneer iemand zijn rentevaste periode niet af wil maken.

De hoogte van de boeterente

Je kunt je voorstellen dat wanneer de hypotheekrente daalt, de boeterente stijgt. Bij het oversluiten van je hypotheek, zou je namelijk een stuk goedkoper uit zijn dan eerst. Hoe meer de hypotheekrente is gedaald, hoe hoger de boeterente wordt. Hierdoor is het niet altijd voordeliger om je hypotheek over te sluiten als de hypotheekrente net hard is gedaald. Het kan per geval verschillen, wat de beste optie is.

De boeterente kan snel stijgen

Het oversluiten van je hypotheek is niet in één dag gedaan. Hier gaat soms best wat tijd overheen, daar zul je rekening mee moeten houden. Het kan namelijk zijn dat wanneer je op dit moment de boeterente opvraagt, je 10.000 euro moeten betalen en dat het bedrag over twee maanden opeens een stuk hoger ligt. Dit is het geval als de hypotheekrente in deze periode nog verder is gedaald.

Ga in gesprek met je hypotheekadviseur

Of het oversluiten van je hypotheek voordelig is, kun je niet direct zeggen. Dit zal een uitgerekend moeten worden. Hiervoor kun je het beste in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Wanneer je de hoogte van de boeterente hebt opgevraagd, kan hij voor je kijken wat je het beste kunt doen. Laat je hierin goed adviseren en zorg dat je alle voor- en nadelen duidelijk op een rijtje hebt staan.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl