Jelle Splinter over zijn debuutroman en café De verloren zaak

Mr. van de week is Jelle Splinter. Hij is advocaat, mediator en conflictcoach (SPLNTR). Onlangs kwam zijn debuutroman 'De vlucht van de zwaluw' uit; hoofdpersoon is Johan, die in een midlifecrisis belandt. "Er zitten wel wat verwijzingen naar de advocatuur in, en een café dat ‘De verloren zaak’ heet.”

Delen:

U bent advocaat, mediator en conflictcoach. Wat is vooral uw dagelijks werk, en waarom deze combinatie?
“De hoofdmoot van mijn werkzaamheden verricht ik in de hoedanigheid van advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht én als MfN-registermediator, in arbeidsmediation en zakelijke mediation). Conflict coaching is daarbij inzetbaar en begint als zelfstandige praktijk ook vorm te krijgen. Het is allemaal complementair aan elkaar. Mijn boek trouwens ook. Het klinkt misschien wat zwaar, of misschien zelfs wat vaag, maar ik denk dat we als juridische dienstverleners conflicten meer holistisch mogen gaan benaderen. Eerst onderzoeken waar het conflict echt over gaat en waar het voor jouw cliënt eigenlijk echt over gaat. Dan strategie bepalen en pas dan tot actie overgaan.”

Hoe kwam u ertoe om een boek te gaan schrijven?
“Verhalen verzinnen en schrijven heb ik altijd mooi gevonden. Sowieso heb ik ook een sterke creatieve kant, die ik lange tijd wat heb weggestopt en verwaarloosd. Ik vond dat die kant wel eens wat meer in beeld mocht komen. Toen het verhaal was geschreven, wilde ik onderzoeken of het ook echt een boek kon worden, waarmee mijn onderzoekende, ondernemende kant werd getriggerd. Iets doen wat je niet kent, spannend is, maar waarvan je voelt dat het een mooi avontuur kan worden.”

Waarom gaat ‘De vlucht van de zwaluw’ over iemand die zijn dromen uiteen ziet spatten en kennelijk weggestopte verlangens zou kunnen hebben?
“Veel mensen worden op enig moment in hun leven geconfronteerd met intra-persoonlijk conflict. De grote levensvragen komen voorbij. Je hebt bijvoorbeeld geleerd om vooral naar je hoofd te luisteren en dat heeft je ook veel gebracht (carrière, een huis, dikke auto enzovoort), maar de stem van het hart is er ook, maar wordt niet gehoord of genegeerd. Juist dat is de plek waar verlangen nestelt. De stem van het hart mag meer ruimte krijgen, waardoor ook die verlangens de aandacht krijgen die ze verdienen. Het gaat voor mij dus niet om het ego buiten te sluiten of gevoel boven ratio te plaatsen. Het gaat mij om balans vinden tussen die twee. Ik vind dit een mooi uitgangspunt en een mooi proces, waar ik zelf al lange tijd middenin zit en waarschijnlijk nog wel een paar hoofdstukken in te doorlopen heb . We zijn allemaal die piramide van Maslow aan het beklimmen toch?”

In hoeverre heeft u tijdens uw werk inspiratie opgedaan voor het schrijven van dit boek?
“Er is niet per se direct werkgerelateerde inspiratie in het boek verwerkt. Wel veel persoonlijke ervaringen. Werk zit daar natuurlijk voor een groot deel in, omdat dit een groot deel van mijn ervaringen betreft. Er komen overigens wel meerdere verwijzingen naar de advocatuur voorbij in het boek, en een café dat ik ‘De verloren zaak’ heb genoemd.”

Wat heeft u over uzelf en uw werk ontdekt tijdens het schrijven van dit boek?
“Dat het schrijven van een boek ontzettend veel werk is én tegelijkertijd ontzettend leuk en leerzaam is. Een nieuwe wereld die ik daarmee ben mogen gaan ontdekken. Ook heb ik ervaren hoe fijn het is om persoonlijke hobbels vol te nemen en erachter te komen dat dan veel op zijn plek valt en je mooie mensen ontmoet waar je weer veel van kunt leren.”

Wie is in uw juridische bestaan een persoon die u aanspreekt en waarom?
“Ik heb hele fijne vrienden en kennissen met een juridische achtergrond en ik kan soms jaloers zijn op bepaalde kwaliteiten van sommige juristen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het daar wel stopt. Echt idolaat kan ik niet worden van een jurist, hoe goed hij of zij ook is. Dergelijke inspiratie en adoratie zoek ik dan weer meer aan de creatieve kant; de kant van beeldende kunst, muziek, poëzie, design, architectuur enzovoort.”

Wat is er niet over u bekend, dat wel interessant is?
“Ik luister ook graag naar hiphop.”

Welk boek las u zelf het laatst en wat vond u ervan?
De Fontein van Els van Steijn. Ik vind systemisch werk magisch en buitengewoon nuttig om hiermee bekend te zijn. Ook in mijn werk als advocaat/mediator.”

Met wie zou u wel op een onbewoond eiland willen zitten?
“Met mijn vrouw en dochters.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven