Mr. van de week

Joost Linnemann over CEO’s in de advocatuur

Joost Linnemann

Joost Linnemann is benoemd tot de nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van Kennedy Van der Laan, waar hij van 2007 tot 2012 al managing partner was. Hij is de eerste die de nieuwe functie van CEO voor het kantoor bekleed.

Gefeliciteerd met uw aanstelling als CEO van Kennedy Van der Laan. De kroon op uw carrière?
Ik zou het geen kroon noemen, wel een hele leuke nieuwe uitdaging.

Je ziet het steeds vaker: advocatenkantoren die het traditionele model van managing partners inruilen voor een CEO-model. Wat was bij Kennedy Van der Laan de afweging voor de overstap?
De markt voor juridische diensten professionaliseert. De eisen die cliënten en onze medewerkers aan ons stellen worden terecht steeds hoger. Het traditionele besturingsmodel van advocatenkantoren maakt het moeilijk aan die eisen te voldoen.

Wat is de rol die u zult vervullen bij Kennedy Van der Laan als CEO? Waarin verschilt die rol met die van een ‘normale’ managing partner?
De CEO-rol combineert de rollen van managing partner en kantoordirecteur. De managing partner is traditioneel verantwoordelijk voor de advocaten en voor de vertegenwoordiging van het kantoor naar buiten toe. De kantoordirecteur gaat traditioneel over de backoffice, de stafafdelingen. Door die rollen te integreren, en zo de activiteiten van de stafafdelingen beter af te stemmen op de behoeften van onze cliënten en onze advocaten, leggen we het fundament voor een professionelere organisatie die beter en sneller kan inspelen op veranderingen.

In tegenstelling tot hoe het bij uw aanstelling ging (Linnemann is al sinds 1993 aangesloten bij Kennedy Van der Laan en was sinds 2000 managing partner), wordt bij andere kantoren geregeld gekozen voor een CEO van buitenaf. Vaak zonder juridische achtergrond. Wat vindt u daarvan?
Wij hebben dat ook overwogen. Maar hoewel een advocatenkantoor in veel opzichten een gewoon bedrijf is, zijn er belangrijke verschillen. De advocaat is onafhankelijk en vervult een belangrijke rol in onze rechtsstaat. De kernwaarden van de advocatuur moeten overeind blijven, ook in een commercieel gerund advocatenkantoor. Wij denken dat die aspecten gebaat zijn bij een CEO met een achtergrond in de advocatuur. Verder is het voor mijn geloofwaardigheid bij gesprekspartners binnen en buiten kantoor van belang dat ik de aard van hun werk en hun uitdagingen door en door ken.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Haha, deze vraag veronderstelt dat je het als CEO níet voor het zeggen hebt. Dat is geen gekke veronderstelling. Leiderschap is in de advocatuur, en in de zakelijke dienstverlening in het algemeen, geen vanzelfsprekendheid. Ik heb me tijdens de vijf jaar dat ik managing partner was, verbaasd over andere managing partners die zich daarover opwonden. Het is nu eenmaal de keerzijde van wat een kantoor succesvol maakt: zonder zelfstandige, creatieve en eigenzinnige advocaten geen juridische dienstverlening op hoog niveau. Diezelfde eigenschappen maken weliswaar dat advocaten lastig te managen zijn, maar als het anders was viel er niet veel te managen en was mijn nieuwe rol niet zo’n interessante uitdaging.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Geen hoogtepunt, maar zeker het mooiste aspect van mijn juridische loopbaan: in mijn vakgebied (het IT-recht) is er veel onderling respect, behulpzaamheid en soms vriendschap tussen de vakgenoten. Aan de andere kant procederen we soms op het scherpst van de snede tegen elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat goede onderlinge relaties in ieders belang zijn. Ik heb ze altijd enorm gewaardeerd en geprobeerd er actief aan bij te dragen.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dat zijn, misschien weinig verrassend, in de eerste plaats Eberhard van der Laan en Marian Kennedy. Eberhard was een fenomenaal pleiter: als managing partner én levenslang niet-roker ging ik ooit bij hem langs om hem te overtuigen van het belang van het rookverbod. Vijftien minuten en een pleidooi van Eberhard later was ik het rookverbod vergeten en had ik de onbedwingbare behoefte om een pakje sigaretten te kopen. Van Marian leerde ik dat echt leiderschap bestaat uit het geven van ruimte aan anderen. Zij is zonder enige twijfel mijn rolmodel in de advocatuur. Maar ook cliënten zijn een bron van inspiratie. Ruim twintig jaar geleden ontmoette ik Brad Smith, toen hoofd juridische zaken van Microsoft Europe. Brad was de eerste bedrijfsjurist die ik hoorde spreken over hoe juristen kunnen bijdragen aan de strategische doelstellingen van hun organisatie. Die vraag houdt vandaag de dag elke general counsel bezig. Brad, die nu president en chief legal officer is van Microsoft, was zijn tijd ver vooruit.

Wat is over u niet bekend, dat wel interessant is?
Ik draai al sinds mijn middelbare schooltijd plaatjes, en doe dat nog steeds regelmatig en met veel plezier. Ik las dat ook de nieuwe CEO van Goldman Sachs in zijn vrije tijd actief is als DJ: misschien is er sprake van een trend…

Welk wetsartikel vindt u bijzonder fraai?
Het slavernijverbod in artikel 1 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek: “Persoonlijke dienstbaarheden, van welke aard of onder welke benaming ook, worden niet geduld.” Vooral het voor het BW ongebruikelijk dwingende taalgebruik (“niet dulden”) spreekt aan: sommige dingen moet je gewoon niet accepteren.

Welk boek las u het laatst?
Als gadgetfreak wordt mij wel verweten dat ik meer gebruiksaanwijzingen lees dan literatuur. Ook het laatste boek dat ik las was non-fictie: Fire and Fury: Inside the Trump White House van Michael Wolff. Dit boek bewijst dat de realiteit soms gekker is dan je kunt verzinnen.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Christopher Hitchens, een Engels-Amerikaanse intellectueel en agitator. Dat zou zeker interessante gesprekken opleveren. Het zou wel in het hiernamaals moeten, want Hitchens overleed in 2011. Dan hebben we ook meteen een eerste gespreksonderwerp: Hitchens was namelijk een fervent atheïst.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Druk hier – TravelEssence (Rectangle)