Joyce van der Holst (Van der Feltz) over hete soep en rivierdonderpad

Overstapper van de week is Joyce van der Holst. Van der Holst is sinds 1 april 2022 verbonden aan Van der Feltz advocaten in Den Haag. Zij houdt zich bezig met (onder meer) ruimtelijk bestuursrecht en milieurecht. Van der Holst was hiervoor werkzaam bij Ten Holter Noordam advocaten in Rotterdam.

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Veel dank! Ik ben continu bezig met hoe ik het meeste uit mezelf kan halen en hoe ik mezelf het beste kan ontwikkelen. Daarnaast ben ik iemand die veel behoefte heeft aan een saamhorigheidsgevoel en aan gezelligheid. Ik vind dat je heel hard moet kunnen (samen)werken en daar vervolgens samen op moet kunnen proosten. Van der Feltz is een gerenommeerd kantoor met grote en aansprekende cliënten. Ook is het een kantoor met een relatief klein team; groot genoeg om mooie, grote zaken aan te trekken, en klein genoeg om verbondenheid te voelen met kantoorgenoten. Dit biedt voor mij zowel intellectuele uitdagingen als een sfeer die mij erg aanspreekt.

U heeft ook bij de Raad van State gewerkt. Is de advocatuur leuker?
De Raad van State is een organisatie waar op zeer hoog niveau juridisch werk wordt geleverd. Dit sprak mij heel erg aan, en dat doet het nog steeds. Als advocaat doe je echter meer dan alleen complexe juridische vraagstukken oplossen; afhankelijk van de kwestie ben je een strateeg, een arbiter, een vertrouwenspersoon, communicatief specialist, et cetera. Ik krijg heel veel positieve energie van het omgaan met mensen, en gedij ook goed bij afwisseling, zodat dit laatste beter bij mij als persoon past.

We lezen dat u erg houdt van taal. Waar kunt u absoluut niet tegen als het om taal gaat?
Ik kan het heel erg zonde vinden als mensen de Nederlandse taal verbasteren en woorden inslikken of onnodig afkorten. Ook onnodig Engels taalgebruik staat wel hoog op mijn jeuklijstje. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om mensen te vragen ‘de snelkoppeling te gebruiken’ in plaats van ‘op de link te klikken’. Verder doet het gebruik van ‘dure’ woorden en gezegden iets met mij. Al is dat is er eentje waar ik stiekem ook wel van kan genieten. Ik vermaak me goed tijdens gesprekken waarin wordt besproken dat iets nog geen gelopen race is, maar dat de soep waarschijnlijk niet zo heet zal worden gegeten, en dat daarmee rekening dient te worden gehouden bij het bepalen van de marsroute.

Wat maakt het milieurecht zo leuk?
Zoals gezegd hou ik erg van afwisseling. Ook vind ik het leuk om ingewikkelde puzzels op te lossen. In het werk dat ik nu doe, waar milieurecht een groot deel van uitmaakt, is geen dag hetzelfde en moeten heel veel puzzels worden opgelost. Ook leer je elke dag nieuwe dingen, die niet eens juridisch van aard hoeven te zijn. Zo vind ik het leuk om de technische en natuurkundige zaken achter een (juridisch) probleem te kunnen begrijpen. Daar leer je niets over tijdens je rechtenstudie. Ook ben ik er door dit werk achter gekomen dat de beschermde rivierdonderpad geen pad is, zoals de naam misschien doet denken, maar een vis…

Bent u zelf erg milieubewust, en wat zou u nog beter kunnen doen?
Ik probeer altijd wel milieubewust te leven en ben geregeld op zoek naar manieren om meer voor het milieu te kunnen betekenen. Daarbij moet ik wel bekennen dat ook ik wel eens toegeef aan de gemakken van het bestellen van boodschappen en dat er geregeld pakketten met nieuwe kleding/schoenen voor de deur staan. Dit levert me aan de andere kant ook weer tijd genoeg op om me op professioneel gebied voor het milieu in te zetten! 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven