Julia Siskina (Kennedy Van der Laan): ‘Het dak ging eraf!’

Starter van deze week is Julia Siskina. Ze viel meteen met haar neus in de boter toen er een kantoordag georganiseerd werd. Zodra iedereen getest was, kon het feest beginnen.

Delen:

Julia Siskina is in 2021 afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam met de master Internet, intellectuele eigendom en ICT. In september is zij gestart als juridisch medewerker op de sectie Privacy & Gereguleerde markten bij Kennedy Van der Laan. Julia wordt in het voorjaar 2022 beëdigd als advocaat en specialiseert zich in telecom-, media- en privacyregulering.

Wilde je altijd al advocaat worden?
Grappig genoeg was ik hier vroeger helemaal niet mee bezig. Er is niemand in mijn familie advocaat. Sterker nog, ik ben pas de eerste die aan een universiteit heeft gestudeerd. Mijn ouders zijn opgegroeid in de Sovjet-Unie en zijn al vroeg gaan werken. Ze waren heel trots dat ik wel ging doorstuderen en het maakte ze niets uit wat ik wilde worden. Juist omdat ik de vrijheid had om helemaal zelf te ontdekken wat bij me zou passen, weet ik zeker dat ík deze keuze gemaakt heb. Dat voelt heel prettig!

Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Ik vond heel veel leuk en interessant, ook buiten de advocatuur. Dat maakte het moeilijk om een richting te kiezen. Door mijn brede interesse heb ik, hoewel ik een civiele master deed, ook bestuursrechtelijke ervaring opgedaan. Zo heb ik als zittingsgriffier bij de Centrale Raad van Beroep gewerkt en een stage gelopen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Ik kon op deze manier een kijkje nemen bij verschillende vakgebieden. Als griffier zag ik bijvoorbeeld veel bijstandszaken. Daarin kwam ik menselijke situaties tegen waar we, in onze hoogopgeleide bubbel, zelden mee te maken krijgen. Ik vond dit een enorme verrijking. Op het ministerie werkte ik in een zeer politieke omgeving met een compleet andere dynamiek dan een bedrijf. Dankzij deze verschillende ervaringen kon ik mijn uiteindelijke keuze voor de advocatuur nog beter maken.

Waarom heb je voor Kennedy Van der Laan gekozen?
Ik hoorde altijd veel positieve verhalen over Kennedy Van der Laan. De specialistische kennis die het kantoor in huis heeft op het gebied van privacy, IE en IT sloot ook goed aan bij mijn master. Ik besloot te solliciteren voor een student-stage. Na deze stage werden twee dingen duidelijk: ik wilde advocaat worden en met Kennedy Van der Laan had ik een ontzettend goede match. Ik had een goede klik met de mensen, de professionaliteit, de thema’s en de filosofie van het kantoor. Ik zag dat er hard werd gewerkt, maar ook dat er oog was voor elkaar en dat de sfeer heel ontspannen en informeel was. Kennedy Van der Laan onderscheidt zich in mijn optiek echt van andere kantoren, onder andere door de maatschappelijke betrokkenheid die het kantoor al sinds de oprichting kenmerkt. Deze betrokkenheid uit zich op veel verschillende manieren. Een manier die mij erg aanspreekt is de samenwerking met lokale kunstenaars die de ruimte krijgen om in ons pand hun kunst tentoon te stellen. Dat je als kantoor midden in de samenleving staat vind ik heel belangrijk.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Toen ik net een paar weken bij Kennedy Van der Laan werkte, vond de kantoordag plaats. Normaliter is dit een weekend, maar nu met corona was het verkort tot een dag. Een hele corona-teststraat werd in de ochtend opgetuigd op kantoor, zodat we daarna geen afstand hoefden te houden. We vertrokken met bussen naar het Gooische bos, waar in de middag allerlei sportactiviteiten op de planning stonden en in de avond een diner met aansluitend een themafeest. Ik kon in één klap een groot deel van de collega’s ontmoeten, wat in deze tijden als starter een enorme luxe is. Extra bijzonder omdat het voor velen van ons weer het eerste feestje sinds tijden was, dus het dak ging eraf! Met veel spierpijn de volgende dag als gevolg.

En valt er ook iets tegen?
Voor ik fulltime ging werken kookte ik veel en uitgebreid. Ik kon uren door mijn kookboeken bladeren en elke avond een nieuw recept uitproberen. Nu moet ik het doordeweeks vaak – als het al van koken komt, want vaak laat ik eten bezorgen – doen met een simpele maaltijd. Daar moet ik echt nog een ritme in vinden. Ook al kent Kennedy Van der Laan een goede werk-privé balans, de overgang naar fulltime op hoog niveau bezig zijn vraagt best wat van je. Gelukkig heb ik in het weekend wel alle tijd om uit te pakken in de keuken.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Een belangrijke eerste drempel tijdens de sollicitatieprocedure voor advocaat-stagiair is vaak het assessment. Toch valt het me op dat je daar tijdens je studie eigenlijk nauwelijks iemand over hoort. Maar het eerlijke verhaal is: met alleen goede cijfers en een mooi cv kom je er dus niet. Mijn gouden tip: ga vast aan de slag met het oefenen van assessments! Daarnaast wil ik  meegeven dat je je niet te veel zorgen moet maken. Probeer verschillende dingen, dan geloof ik dat je uiteindelijk altijd terecht komt op een plek die bij je past!

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven