Juridisch medewerker wint prijsvraag ‘verborgen’ arresten in kunstwerk

Het was geen gemakkelijke prijsvraag die het ondernemingsrechtelijke tijdschrift JOR uitschreef: welke 25 mijlpaalarresten zitten ‘verstopt’ in een speciaal voor het 25-jarige jubileum gemaakt kunstwerk. De winnaar: Lotte Lemmers, juridisch medewerker van advocatenkantoor De Kempenaer.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Juridisch medewerker wint prijsvraag ‘verborgen’ arresten in kunstwerk - Mr. online
Het kunstwerk van Louise te Poel: zoek de 25 arresten

Kunstenares Louise te Poele maakte in opdracht van de redactie van het jubilerende JOR het kunstwerk. Redactielid en hoogleraar burgerlijk recht Ben Schuijling (Radboud Universiteit) vertelt dat zij 25 arresten meekreeg. “We gaven ook het feitenrelaas mee, want 25 arresten doorwerken voor iemand zonder juridische achtergrond is een hele klus.” Daaruit haalde Te Poele 25 ‘objecten’ die ze in het stilleven verwerkte. “Dat waren objecten die we soms zelf met de zaak associeerden”, zegt Schuiling. “Maar er waren ook objecten waar ik als jurist overheen had gelezen omdat ik direct naar de relevante rechtsregel ga.”

Lastig

Schuijling hoorde wel uit z’n netwerk dat ze de prijsvraag lastig vonden. “Mogelijk hebben mensen om die reden getwijfeld antwoorden in te zenden. Zelf had ik ze ook niet allemaal geraden.” Uiteindelijk kreeg de JOR-redactie een kleine twintig inzendingen. Bovengemiddeld vaak werden herkend Rainbow/Ontvanger (het vloeipapiertje met getekende regenboog en daarnaast de bekende blauwe envelop), ABN-Amro (de man achter katheder die een rode poison pill toespreekt), World Online (de zeepbel), het faillissement van Zalco (gesmolten aluminium) en Yukos (met olie bedruipte matroesjka’s). Volgens Schuiling waren er ook twee opvallende maar zeer begrijpelijke verwarringen: het koraalachtige materiaal werd niet geassocieerd met de symbolen voor Cancun, maar met het arrest Coral/Stalt. En de twee Chinese kolen werden vaak in verband gebracht met het arrest Chinese Workers terwijl ze stonden voor de Laurus-beschikking.

Jurisprudentiebundel

Prijswinnaar Lotte Lemmers (De Kempenaer Advocaten)
Prijswinnaar Lotte Lemmers (De Kempenaer Advocaten)

Winnaar was Lotte Lemmers, juridisch medewerker bij De Kempenaer Advocaten uit Arnhem. “Na afloop van bijeenkomsten van de praktijkgroep ondernemingsrecht werd er nog even doorgepraat over het kunstwerk”, zegt zij. “Dat was echt niet met één sessie gedaan.” Zelf nam Lemmers de jurisprudentiebundel Ondernemingsrecht erbij en probeerde via de inhoudsopgave arresten te linken aan de afbeeldingen. Het kunstwerk werd ook geprint en op een centrale plaats opgehangen, zodat iedereen die er langs liep nog even kon meedenken. Uiteindelijk stuurde Lemmers, namens De Kempenaer, 25 antwoorden in, ongeveer de helft bleek correct – en voldoende om de prijs te winnen. “Sommige plaatjes waren wat vergezocht. Dan ging de afbeelding over de hobby van de hoofdpersoon in het arrest.”

Interactief

Het kunstwerk hangt nu in de centrale vergaderruimte in het nieuwe kantoor van De Kempenaer. “Die is open, als een aquarium, en het kunstwerk springt direct in het oog.” Het krijgt ook een plek op de kantoorwebsite. “We gaan het zo maken dat je met je muis over het werk kunt bewegen en dan zie je enkele regels over het arrest. Zo kunnen we de website interactiever maken.”

De antwoorden, mét uitleg over de arresten, kunnen hier worden bekeken.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top