Juridische interim professional wint terrein in concurrentieslag met consultancy

Complexe nieuwe wetgeving en de transitie naar digitaal en duurzaam zorgen ervoor dat de vraag vanuit organisaties naar extern advies - vaak van consultancybedrijven - extreem hoog is. Maar voor juridisch advies weten organisaties steeds vaker hun weg te vinden naar de interim professional in plaats van de consultant.

Delen:

beeld: Depositphotos

Er is de laatste maanden een hevige concurrentiestrijd gaande tussen de consultancy – de grote advocaten- en accountancykantoren – enerzijds en interim professionals anderzijds, merkt Thomas van Vliet, manager bij Robert Walters. ”Interim wint steeds meer terrein in deze strijd. Daarnaast merk ik dat organisaties daadwerkelijk baat hebben bij het inhuren van een interim professional.” En dat heeft verschillende redenen.  

Minder kosten 

“Kostenbesparingen en efficiëntieslagen staan hoog op de agenda bij veel organisaties. Een interim professional blijkt in de meeste gevallen goedkoper en efficiënter te zijn dan een Big Four-consultant.’ ’Big Four-kantoren kunnen stevige uurtarieven vragen. Interim professionals zijn vaak goedkoper. “Gemiddeld hanteert een interim professional vijftig tot zestig procent – soms zelfs minder – van het uurtarief van een Big Four-consultant”, aldus Van Vliet. 

Meer betrokkenheid op de werkvloer  

Bij veel organisaties is er behoefte aan specialisten die zich richten op een specifiek inhoudelijk vraagstuk. Voor dit soort projecten willen organisaties toch het liefst iemand die op de werkvloer rondloopt. ”Interim professionals zijn meestal wel bereid om op zijn minst deels vanuit het kantoor van de klant te werken. Consultants zijn hierin minder flexibel”, aldus Van Vliet. 

Aanwezigheid op kantoor vergroot de betrokkenheid bij de business. “Daardoor merk je dat interim professionals gemakkelijker hun draai vinden binnen de organisatie en vaak ook ‘doorstromen’ naar een volgend project bij dezelfde opdrachtgever. Bijvoorbeeld doordat ze zelf verbetermogelijkheden identificeren en vervolgens kunnen oppakken”, licht Van Vliet toe. 

Extra expertise  

Het laatste voordeel van interim professionals is de werkervaring die zij met zich meebrengen. Van Vliet: “De interim professionals die wij bemiddelen hebben ruime ervaring, sommigen zitten al twintig jaar in het vak. Dit terwijl het gros van de ingehuurde Big Four-consultants op junior- of mediorniveau zit. Ook hebben interim professionals vaak meer in-house kennis en ervaring. Dat is heel waardevol voor organisaties.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven