In een nieuwe auto verwacht je geen krassen
Bij de aankoop van een nieuwe auto zijn de verwachtingen hoog. Je verwacht een auto die in perfecte staat is, zonder krassen of andere zichtbare defecten. Mocht je toch krassen ontdekken, dan is het van belang om direct actie te ondernemen. Als koper heb je recht op een product dat voldoet aan de overeenkomst, en in dit geval betekent dat een nieuwe auto zonder beschadigingen. De verkoper is in deze situatie wettelijk verplicht om het voertuig in de afgesproken nieuwstaat te leveren. Tenzij er natuurlijk is afgesproken dat het gaat om een auto met lichte transportschade. In dat geval zal je wellicht ook een korting hebben gekregen.
Is de verkoper in gebreke? Dan zal de verkoper je een andere auto moeten aanbieden of de krassen moeten repareren. Bij ernstige schade kan zelfs het ontbinden van de koopovereenkomst een optie zijn. Als de verkoper niet wil meewerken, zul je de verkoper in gebreke moeten stellen en de rechter vragen om een uitspraak te doen. In de tussentijd hoef je niet met krassen rond te rijden. Verzamel bewijzen, laat de auto krassen verwijderen en verhaal vervolgens de kosten bij de verkoper. Het is in ieder geval essentieel om alle communicatie met de verkoper goed te documenteren voor het geval de situatie escaleert.
Een ander verhaal bij een tweedehands auto
De aankoop van een tweedehands auto brengt andere verwachtingen met zich mee. De staat van het voertuig op het moment van de aankoop is dan cruciaal. Als de auto al zichtbare krassen had op het moment van de aankoop en je beslist tot aankoop over te gaan, wordt dit beschouwd als gekocht zoals gezien. In dit geval accepteer je de bestaande staat van de auto, inclusief eventuele gebreken. Als er echter sprake is van verborgen gebreken of krassen die pas later zijn ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je de auto een week later komt ophalen, kun je toch aanspraak maken op compensatie. Het is belangrijk om te weten dat de bewijslast bij de koper ligt. Daarom is het aan te raden om foto’s te nemen en de auto goed te laten controleren door een expert.
Inhoud van overeenkomsten en consumentenrechten
Bij het kopen van een auto is de overeenkomst tussen jou en de verkoper van cruciaal belang. Deze overeenkomst bepaalt de voorwaarden van de koop, inclusief garanties en afspraken over de staat van het voertuig. In de overeenkomst kan bijvoorbeeld staan dat de auto zichtbare krassen heeft en dat de koper hiervan op de hoogte is en dit accepteert. Dergelijke afspraken zijn geldig.
Bij consumentenkoop heb je als koper meer bescherming dan bij een zakelijke koop. Zo heb je onder meer recht op wettelijke garantie, zelfs bij een tweedehands auto. Bij zakelijke aankopen zijn de wettelijke rechten beperkter en is het mogelijk dat je minder bescherming geniet. Het kan wel zijn dat de wettelijke rechten contractueel zijn uitgebreid. Dergelijke afspraken zijn toegestaan. Het is in ieder geval essentieel om de voorwaarden van de overeenkomst grondig te lezen en te begrijpen voordat je een aankoop doet.
Actie ondernemen tegen de verkoper
Als de verkoper weigert mee te werken aan een redelijke oplossing, zijn er meerdere stappen die je kunt ondernemen. Begin met het formeel in gebreke stellen van de verkoper. Dit houdt in dat je schriftelijk aangeeft welk probleem je hebt ontdekt en wat je als oplossing verwacht van de verkoper. Geef hierbij een redelijke termijn waarbinnen de verkoper het probleem moet oplossen. Als de verkoper niet reageert of weigert mee te werken, kun je overwegen juridische stappen te zetten. Dit kan variëren van het inschakelen van een bemiddelaar of juridisch adviseur tot het starten van een rechtszaak. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Ga dan na of de verzekeraar dekking verleent.