Juridische ondersteuning na te zijn gehackt op internet

Hacken, ofwel het inbreken op andermans computer, is een strafbaar feit. In artikel 138ab van het Wetboek van Strafrecht staat beschreven wat hieronder exact wordt verstaan en welke maximumstraf eraan is verbonden. Men spreekt ook wel van computervredebreuk, een term die sinds het internettijdperk gangbaar is en in juridische zin te vergelijken is met huisvredebreuk.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Juridische ondersteuning na te zijn gehackt op internet

Wat wordt precies verstaan onder hacken?

Bij hacken is sprake van het zichzelf ongeoorloofd verschaffen van toegang tot (een deel van) een geautomatiseerd werk. Of dit nu gebeurt door de beveiliging te doorbreken, een valse (digitale) sleutel te gebruiken of een valse hoedanigheid aan te nemen, maakt in juridisch opzicht geen verschil. Een rechter kan op grond van bewezen activiteiten als hierboven omschreven overgaan tot het opleggen van een gevangenisstraf van maximaal vier jaar of een geldboete.

Geen nadere specificatie

In het Wetboek van Strafrecht wordt geen nadere specificatie gegeven over bijvoorbeeld het type netwerk. Het maakt op zich niets uit of een hacker zich toegang verschaft tot een computer bij iemand thuis of bij een bedrijf. Ook het inbreken op een website valt hieronder, ongeacht de vraag of die website bijvoorbeeld op een VPS (virtual private server) is ondergebracht. In alle gevallen is de aard van het misdrijf hetzelfde, al kan de impact natuurlijk wel groter zijn.

Specialisatie

Het spreekt voor zich dat het ondersteunen van slachtoffers van cybercriminaliteit, waaronder hacken valt, nogal wat specifieke kennis van zaken vereist. Het kan voor juristen lucratief zijn om zich hierin te gaan specialiseren. Aangezien steeds meer activiteiten zich online afspelen en ook steeds vaker financiële transacties uitsluitend nog via het internet verlopen, verschuift de criminaliteit zich geleidelijk ook in die richting. Met een specialisatie op het gebied van cybercriminaliteit kan een jurist vermoedelijk in de komende jaren een goede boterham verdienen.

Complexe materie

Bij zaken omtrent cybercriminaliteit komt nogal wat kijken. Niet alleen juridische kennis is vereist, je moet ook enig technisch inzicht hebben om te begrijpen wat er speelt en juiste conclusies te kunnen trekken. Wanneer een hacker zich toegang weet te verschaffen tot een bepaald systeem, kun je vraagtekens plaatsen bij de moeite die de beheerder van dat systeem heeft gedaan om de boel te beveiligen. Bovendien worden steeds meer zaken omtrent cybertechnologie verankerd in de wet. Een uitdagende taak dus voor juristen om zich in de komende jaren flink in vast te bijten!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top