Wat wordt precies verstaan onder hacken?
Bij hacken is sprake van het zichzelf ongeoorloofd verschaffen van toegang tot (een deel van) een geautomatiseerd werk. Of dit nu gebeurt door de beveiliging te doorbreken, een valse (digitale) sleutel te gebruiken of een valse hoedanigheid aan te nemen, maakt in juridisch opzicht geen verschil. Een rechter kan op grond van bewezen activiteiten als hierboven omschreven overgaan tot het opleggen van een gevangenisstraf van maximaal vier jaar of een geldboete.
Geen nadere specificatie
In het Wetboek van Strafrecht wordt geen nadere specificatie gegeven over bijvoorbeeld het type netwerk. Het maakt op zich niets uit of een hacker zich toegang verschaft tot een computer bij iemand thuis of bij een bedrijf. Ook het inbreken op een website valt hieronder, ongeacht de vraag of die website bijvoorbeeld op een VPS (virtual private server) is ondergebracht. In alle gevallen is de aard van het misdrijf hetzelfde, al kan de impact natuurlijk wel groter zijn.
Specialisatie
Het spreekt voor zich dat het ondersteunen van slachtoffers van cybercriminaliteit, waaronder hacken valt, nogal wat specifieke kennis van zaken vereist. Het kan voor juristen lucratief zijn om zich hierin te gaan specialiseren. Aangezien steeds meer activiteiten zich online afspelen en ook steeds vaker financiële transacties uitsluitend nog via het internet verlopen, verschuift de criminaliteit zich geleidelijk ook in die richting. Met een specialisatie op het gebied van cybercriminaliteit kan een jurist vermoedelijk in de komende jaren een goede boterham verdienen.
Complexe materie
Bij zaken omtrent cybercriminaliteit komt nogal wat kijken. Niet alleen juridische kennis is vereist, je moet ook enig technisch inzicht hebben om te begrijpen wat er speelt en juiste conclusies te kunnen trekken. Wanneer een hacker zich toegang weet te verschaffen tot een bepaald systeem, kun je vraagtekens plaatsen bij de moeite die de beheerder van dat systeem heeft gedaan om de boel te beveiligen. Bovendien worden steeds meer zaken omtrent cybertechnologie verankerd in de wet. Een uitdagende taak dus voor juristen om zich in de komende jaren flink in vast te bijten!