‘Justitie poetst kritiek op strafbeschikkingen weg’

Delen:

Foto: Pixabay

Voormalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft er, samen met ambtenaren, het nodige aan gedaan om stevige kritiek op strafbeschikkingen onder het tapijt te vegen. Dat blijkt uit een reconstructie van de NRC.

Zes jaar na de introductie van de strafbeschikking, waarmee het Openbaar Ministerie zonder tussenkomst van een rechter zelf straffen mag opleggen voor bepaalde delicten, wordt dit instrument onder de loep genomen. Dat er rechtstatelijke bezwaren aan de strafbeschikking kleven, is bekend. Het is Jan Watse Fokkens, de procureur-generaal bij de Hoge Raad, die dit onderzoek uitvoert. Een van zijn conclusies is dat in zes procent van de onderzochte strafbeschikkingen onvoldoende bewijs is voor een veroordeling. Fokkens biedt zijn rapport op 13 januari 2015 aan Opstelten aan.

Op basis van een Wob-procedure heeft NRC nu achterhaald wat daar aan voorafging. Opstelten zou ‘alarmerende conclusies’ over problemen met strafbeschikkingen in een brief aan de Tweede Kamer hebben afgezwakt – en daarmee de Kamer onvolledig hebben geïnformeerd. Niet de kritiek moest voorop staan, maar dat ‘vee goed ging’. Dat in meer dan de helft van de strafbeschikkingen het dossier incompleet was, werd uit de Kamerbrief gehaald. Andere kritiek werd alleen in bedekkende formuleringen omschreven., aldus de NRC.

Daaronder viel ook het feit dat er OM-medewerkers waren die wettelijk onbevoegd waren strafbeschikkingen uit te vaardigen. De NRC beschikt over mailwisselingen van ambtenaren waarin staat dat zij daarvan op de hoogte waren, maar dat dit niet naar buiten moest komen. Uiteindelijk bleken er 28 duizend strafbeschikkingen te zijn die onbevoegd tot stand zijn gekomen. De NRC: Aan de Kamer schrijft Opstelten: ‘Het rapport [concludeert] dat de mandaatregeling ten aanzien van de op zich gekwalificeerde medewerkers van de CVOM juridisch niet toereikend is.’ Dat een wettelijke mandatering ontbrak om straffen op te leggen en dat die dus ‘onbevoegd zijn uitgevaardigd’, staat er niet meer.”

Door een wetswijziging zijn de ‘onbevoegde’ OM-medewerkers van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) inmiddels bevoegd strafbeschikkingen op te leggen. Met de 28 duizend onterecht opgelegde beschikkingen is niets meer gedaan, constateert NRC.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven