Kamervragen over conflict maximumlengte processtukken

Het nieuwbakken Tweede Kamerlid en oud-advocaat Ulysse Ellian heeft zijn eerste Kamervragen gesteld. Ze gaan over het conflict tussen Rechtspraak en advocaten over de lengte van processtukken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_35254263_s-2019-rolmaat-afa9c936
foto: Depositphotos

Om een einde te maken aan de steeds dikkere procesdossiers, mogen processtukken in civiele dagvaardingszaken en verzoekschriftprocedures bij de gerechtshoven sinds 1 april niet langer zijn dan 15 tot 25 pagina’s. Ondanks fel protest uit de advocatuur geldt sinds die datum een nieuw procesreglement.
Volgens het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel Hoven zijn processtukken vaak nodeloos lang en staan er veel herhalingen. Door de toenemende omvang van de dossiers de afgelopen jaren is de behandeltijd per zaak flink toegenomen volgens de hoven, en dat zorgt voor druk op doorlooptijden. De gestelde limiet zou voor de meeste processtukken moeten volstaan.

Kort geding

Een groep advocaten en hun specialistenverenigingen maakten bezwaar tegen de limiet, en dreigden met een kort geding als het reglement toch zou worden ingevoerd. Dat mocht niet baten, dus inmiddels hebben de advocaten het kort geding doorgezet; het dient op 26 mei bij de rechtbank Den Haag. Ze eisen dat de regeling voor wat betreft de limitering wordt ingetrokken, of in ieder geval wordt opgeschort met het oog op een bodemprocedure.
Volgens de advocaten is de limitering onrechtmatig. Ze stellen ook dat beperking van de omvang van processtukken in hoger beroep hen op een ongerechtvaardigde en onrechtmatige manier belemmert in het procederen in hoger beroep.

Slepende juridische procedure

VVD-Kamerlid Ellian heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) vragen gesteld over de situatie. Hij wil weten wat de minister ervan vindt dat advocaten zich genoodzaakt zagen een kort geding aan te spannen.
Ook vraagt hij of het mogelijk is de door de gerechtshoven ingevoerde maatregel tijdelijk op te schorten en als dat niet het geval is wat Dekker kan doen om de zaak te de-escaleren. Als laatste vraagt Ellian om de minister bereid is met de Rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten om de tafel te gaan zitten om een slepende juridische procedure te voorkomen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top