Kandidaat deken Herbert Coterell: op de bres voor onafhankelijke advocatuur

Delen:

Herbert CoterellHet op de bres kunnen staan voor de vrijheid en de onafhankelijkheid van de advocatuur. Dat is voor de Bredase advocaat en lid van de Algemene Raad Herbert Cotterell de voornaamste reden geweest zich kandidaat te stellen voor Algemeen Deken van de Advocatenorde. Op 24 juni moet het College van Afgevaardigden van de Orde kiezen tussen hem en zijn Rotterdamse collega Jan Loorbach (NautaDutilh) met wie eerder deze week een interview op de site verscheen.

De procedure waarbij voor het eerst in de geschiedenis van de Orde sprake is van een meervoudige voordracht is voor Cotterell geen verrassing: “We hebben naar het College toe altijd duidelijk gemaakt dat dit een optie was.” Op deze site is eerder gemeld dat Cotterell dermate lang treuzelde met het bekendmaken van zijn kandidatuur dat uiteindelijk Loorbach werd benaderd. Cotterell: “Dat is niet het geval. Ik heb er goed over nagedacht. Er is sprake van een rijpingsproces. Ik ben nu 60, heb een aantal jaren deel uitgemaakt van de Algemene Raad, ben daarvoor ook al deken van Breda geweest. Er zijn nog meer dingen die ik wil doen in mijn leven, dus heb ik er een tijdje over moeten nadenken. Hoe het verder gegaan is, weet ik niet precies. Wel dat we voor een meervoudige voordracht zouden zorgen. Door wie Loorbach vanuit de Algemene Raad is benaderd, weet ik niet. In ieder geval niet door mij.”

Volgens Cotterell is het de voornaamste taak voor een Algemeen Deken om naar buiten toe pal te staan voor de onafhankelijke positie van de advocaat. “Ik constateer dat de huidige deken Willem Bekkers dat heel goed heeft opgepakt. Hij heeft een zeer breed netwerk van contacten waarin hij de zaak van de advocatuur onder de aandacht heeft gebracht. Daardoor zijn velen doordrongen van de noodzaak van een kwalitatief goede en laagdrempelige advocatuur die onafhankelijk van de overheid kan opereren. En dat goede werk moet worden voortgezet, elke keer weer, zoals onlangs toen het ging om aanvallen op het verschoningsrecht van de advocaat. Daar moeten we ons met alle macht tegen verzetten.”

Intern staat voor Cotterell het belang voorop van een goede relatie met het College: “De regelgeving die we binnen de Orde maken kan alleen in goede samenwerking met het College. Daarnaast stel ik me voor ook regelmatig met alle lokale dekens en de raden van toezicht te overleggen. We moeten als Orde ook heel goed weten wat er leeft op de werkvloer.”

Van allerlei bestaande fricties binnen de Orde, bijvoorbeeld tussen Algemene Raad en College wil Cotterell niet weten. “Ik zie die niet, natuurlijk is er discussie, maar stel je voor dat die er niet was. En uiteraard zijn er verschillen van mening. Dat krijg je in een zaal met 80 mensen. Maar er is geen sprake van verdeeldheid, veel meer van diversiteit. En daar is niets mis mee. Dat brengt de aard van ons beroep met zich mee. Maar er is veel meer dan is bindt dan wat ons verdeelt.”

Net als Loorbah reageert Cotterell afwijzend op de suggestie dat er de komende week actief campagne zal moeten worden gevoerd. “Nee zeg, daar heb ik geen tijd voor, ik ben erg druk bezig, ook voor de Orde”. Dus geen telefoontjes naar lokale dekens om steun te verwerven? “Nou, bellen hoeft niet lijkt me, ik kom die mensen bij wijze van spreken dagelijks tegen. Bovendien is het ook niet nodig. Iedereen kent me, iedereen weet waar ik voor sta.”

Waarin onderscheidt Cotterell zich van zijn tegenstrever Loorbach? “Ik ken diens standpunten onvoldoende, dus daar kan ik niet veel over zeggen. Ik kan wel constateren dat mijn werk als bestuurder van de Orde van recentere datum is dan de zijne. Ik ben volledig ingewerkt, op de hoogte van de actualiteit en ik ken alle dossiers van A tot Z. Wat ook een belangrijk punt is, lijkt me, is mijn vermogen om goed met het College van Afgevaardigden om te gaan. En dat valt me ook helemaal niet zwaar. Het zijn tenslotte onze eigen mensen in het land.”

De huidige deken Willem Bekkers kon tijdens vergaderingen nog wel eens zijn geduld verliezen en af en toe behoorlijk uitvallen naar het College dat op momenten naar zijn zin te halsstarrig vast hield aan bepaalde standpunten. Heeft Cotterell ook zo’n kort lontje? “Volgens mij valt dat korte lontje van Bekkers erg mee. Willem Bekkers is een man die goed luistert. Uiteraard zal er verschil in leiding geven zijn. Wellicht zal ik op de momenten waarop u doelt, anders reageren. Maar het verschil tussen ons is misschien meer programmatisch. Ik denk dat ik meer zal focussen op een paar kernonderwerpen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven