Katelijn van Voorst over online private rechtspraak

Mr. van de week is Katelijn van Voorst (46), advocaat bij FoxWaldmeister Advocaten en oprichter van EVE, een private rechtbank die beoogt iedereen met een zakelijk geschil in een maand een rechtsgeldig vonnis te bieden. Zij werkte eerder als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en als jurist bij Talpa. Als advocaat adviseert en procedeert ze op het gebied van de nationale en internationale commerciële handelspraktijk met een focus op intellectueel eigendom.

Delen:

Katelijn van Voorst
Katelijn van Voorst (foto: Marijn de Weijs)

Wat was de aanleiding om EVE op te richten?
Ik kom vaak MKB-ondernemingen tegen die zakelijke geschillen hebben waar ze eigenlijk mee naar de rechter willen stappen maar dit niet doen. Zij vinden dat het proces te lang duurt. Daarnaast vinden ze de hoge kosten en complexiteit van een gerechtelijke procedure een probleem. Uit onderzoek blijkt dan ook dat meer dan 50 procent van het klein MKB om deze redenen hun recht niet haalt; het huidige rechtssysteem is moeilijk, kostbaar en tijdrovend.

Ik heb daarom onze rechtspraakprocedure tegen het licht gehouden en kwam tot de conclusie dat het systeem by design niet toegankelijk is. Met EVE werken we vanuit de visie dat iedereen gelijke toegang moet hebben tot het recht. Die gedachte is niet revolutionair. Maar wij hebben wel een nieuwe procedure gecreëerd die dichter komt bij wat het altijd had moeten zijn: een gelijk speelveld met toegang voor iedereen die op zoek is naar gerechtigheid.

Private rechtspraak of arbitrage is niet uniek. Waarin onderscheidt EVE zich van bijvoorbeeld het Nederlands Arbitrage Instituut of E-Court?
Het enige dat EVE met andere arbitrage aanbieders gemeen heeft, is dat het gaat om arbitrage. Andere aanbieders bewegen zich binnen de huidige procedure van overheidsrechtspraak waardoor de procedures alsnog ingewikkeld en kostbaar zijn. Om dit te voorkomen hebben we met EVE, binnen de wettelijke kaders van arbitrage, een geheel nieuw systeem bedacht. De procedure bestaat uit enkele simpele stappen waarbij beide partijen in direct contact staan met de rechter. De rechters behandelen iedere zaak van A tot vonnis zelf wat het proces eenvoudig, snel en betaalbaar maakt.

Daar hoort ook bij dat wij het niet hebben over arbitrage of arbiters, maar over private rechtspraak en private rechters. Dat zijn begrijpelijkere termen.

Andere arbiters vragen zich af of EVE’s belofte om snelle, goedkope online geschilbeslechting te realiseren niet ten koste gaat van de kwaliteit. Hoe ziet u dit?
We richten ons – voor nu – op MKB en zzp’ers. We hebben kritisch gekeken naar het huidige rechtssysteem en gedacht: dit kan beter. Zo is er bij EVE meer direct contact met de rechter, en meer ruimte voor hoor en wederhoor. Dat in combinatie met een eenvoudig en transparant proces met minder procedurele valkuilen, maakt dat ik durf te zeggen dat EVE voor veel MKB zaken een kwalitatief betere optie is.

Via EVE naar de rechtbank. Wat houdt dit in?
Wij maken gebruik van de verzoekschriftprocedure via artikel 96 Rechtsvordering bij de kantonrechter, wat voornamelijk interessant is voor zaken met een laag belang. Over die procedure is er altijd een vorm van overleg met de behandelend kantonrechter. Omdat wij deze procedure standaard willen aanbieden, hebben wij die eerst met de rechtbank doorgesproken. Kort gezegd krijg je via het digitale deel van EVE een zitting en vonnis van de kantonrechter. Een laagdrempelige route naar de kantonrechter dus.

Kan elke (oud-)rechter of advocaat die aan de door EVE gestelde eisen voldoet zich bij EVE aansluiten?
In principe wel. Het spreekt voor zich dat EVE alleen ervaren rechters selecteert, zoals voormalig rechters. We werken ook met advocaten die naast veel proceservaring ook bekend zijn met de dagelijkse praktijk van ondernemingen.

Onze procedure biedt ook mogelijkheden voor juristen. Ook zij kunnen hun klanten vanaf het begin tot aan het vonnis bijstaan. Wij bieden online workshops aan over hoe de procedure bij EVE werkt en hoe je de cliënt kunt helpen.

 Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Toen ik het arrest in deze zaak kreeg, stond ik wel te juichen. David tegen Goliath; een kleine Kuifje-vereniging tegen de rechtenhouder, in de media berucht om zijn agressieve houding tegen gebruikers van Kuifje-materiaal. NRC schreef er een artikel over, waarbij zij opvallend veel Kuifje-plaatjes plaatste. De rechtenhouder heeft daar niets over gezegd.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn vader, die ook advocaat is. Als hij ergens achter staat, gaat hij voor niemand aan de kant. Dat betekent niet dat je niet met hem kunt praten. Integendeel, hij is zelfs best een zachte man. Hij doet altijd wel een pro deo-zaak, omdat hij slecht tegen onrecht kan, vooral in David tegen Goliath-zaken. Als er dan weer iemand bij hem aanklopt met een schrijnend verhaal, dan kan hij het niet laten. Ik bel hem nog geregeld om even een zaak door te spreken.

 Wat staat er bovenaan uw bucketlist?
Wat heeft een mens nou nog te wensen als zij Meester van de Week is geweest?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven