Ken uw nieuwe klassiekers

Delen:

Het Nationale Ballet brengt drie balletten met een eeuwigheidswaarde

Iedereen heeft wel eens gehoord van Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty en De Notenkraker. Echte klassiekers. Balletten die zo succesvol bleken dat je ze minstens een keer gezien moet hebben. Eenzelfde succes wacht nu enkele hedendaagse balletten. Deze zijn zo betoverend en werden met zo’n denderende ovatie ontvangen, dat je ze gerust ‘nieuwe klassiekers’ mag noemen.

Het Nationale Ballet brengt in The New Classics drie hedendaagse klassiekers samen. Het programma is tevens een eerbetoon aan twee Amerikaanse grootheden, choreograaf Robbins en componist Bernstein. Het hoogtepunt van hun artistieke partnerschap bereikten ze in 1957 met de musical West Side Story (waarvoor Robbins een Tony Award kreeg) en vier jaar later ook met de verfilming van deze eigentijdse Romeo en Julia-variant, die met tien Oscars werd bekroond.

Dé balletten van de toekomst die je voor geen goud mag missen:

Dances at a gathering – Nederlandse première

Robbins’ Dances at a Gathering dat in 1969 in première ging bij het New York City Ballet, wordt ook wel ‘hét pianoballet’ genoemd. Het is een wervelwind van emoties op de muziek van Chopin en markeert een mijlpaal in het twintigste-eeuwse ballet.

Choreografie
Jerome Robbins

Muziek
Frédéric Chopin

Serenade after Plato’s Symposium – Europese première

Alexei Ratmansky verkent de aard van de liefde in dit ballet op een van Bersteins meest verfijnde composities: Serenade after Plato’s Symposium (2016). Het is zeker dé balletpremière van het jaar en misschien zelfs wel het belangrijkste ballet van de 21ste-eeuw”, aldus The New York Times.

Choreografie
Alexei Ratmansky

Muziek
Leonard Bernstein

Chroma

In 2006 zette Wayne McGregor de Britse balletwereld op zijn kop met het radicale Chroma, op explosieve muziek van Joby Talbot van The White Stripes. De choreografie werd onderscheiden met een Olivier Award en wordt inmiddels wereldwijd gedanst.

Cheoreografie
Wayne McGregor

Muziek
Joby Talbot, Jack White III van The White Stripes

Praktische informatie

Première
11 september 2018

Voorstellingen
15,16*, 18, 20, 22, 25 september 2018
20.15/*14:00 uur
€15- €56

Nationale Opera & Ballet
Amstel 3, Amsterdam

www.operaballet.nl

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven