Kies de juiste verf voor jouw schilderklus

Voor wie het schilderen niet laat uitbesteden maar besluit om zelf dit zelf te gaan doen kan het lastig zijn om de juiste soorten verf aan te schaffen. Er zijn immers veel soorten verkrijgbaar en voor elk soort materiaal is er vaak weer een andere soort verf nodig. Welke verf moet je nou wanneer aanschaffen?

Delen:

Kies de juiste verf voor jouw schilderklus

Grondverf

Grondverf, ook wel primer genoemd, vormt een hechtingslaagje waardoor de verf dient als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Voor bijna iedere schilderklus op (onbewerkt) hout worden eerst een of twee lagen grondverf aangebracht.  Grondverf beschermt de ondergrond doordat vocht niet door de verf heen kan dringen. Ook wordt grondverf vaak gebruikt om onregelmatigheden die zich in de ondergrond bevinden weg te werken zodat de verf die er daarna overheen wordt aangebracht er strak en egaal uitziet.

Latex muurverf

De latex (muur)verf is een verfsoort die vaak wordt gekozen. Latex verf wordt gemaakt op basis van synthetische polymeren en wordt opgelost door middel van water. De verf kan daarom ook verdund worden met water waardoor de verf vaak goed gebruikt kan worden voor binnenmuren en plafonds. Latexverf heeft ook veel voordelen te bieden. Zo geeft de verf nauwelijks geur af, droogt de verf snel (30 à 60 minuten) en is het gemakkelijk in gebruik en in alle kleuren verkrijgbaar. Ook heeft latex verf een vaak een goede isolerende werking waardoor je iets op de energiekosten kan besparen en houd het de groei van schimmels en bacteriën tegen door bepaalde bestanddelen die in de verf te vinden zijn.

Hoogglans verf

Hoogglans verf is het meest geschikt voor kozijnen, ramen en deuren. Hoogglans verf is sterk, vochtbestendig en ook makkelijk schoon te maken.

Vernis

Vernis breng je aan over materiaal of verf die moeten worden beschermd voor invloeden zoals het weer, licht, vocht of schimmels. Vernis is een chemische stof en helpt daarom deze invloeden te verminderen.

Acrylverf

Acrylverf bestaat uit een kleurpigment met en bindmiddel van kunststof en heeft een snelle droogtijd. Als deze verfsoort helemaal droog is, is het watervast doordat het op waterbasis is gemaakt.

Structuurverf

Structuurverf biedt de ideale uitkomst als je te maken hebt met oneffenheden op je muur. Met deze verf breng je namelijk gemakkelijk structuur aan op je muur. Structuurverf is verkrijgbaar in verschillende soorten. Structuurverf loopt uiteen van bijna glad tot een vrij grove structuur.  Ook kan structuurverf met bijna elke gewenste kleur gemengd worden.

Beits

Een bekend kenmerk van beits is dat het gedeeltelijk in hout doordringt. Met beits breng je een transparante of dekkende laag aan op vezels die meestal van hout zijn, om deze een mooi uiterlijk te geven. Er zijn beitsen die geschikt zijn voor binnen en beitsen die je buitenshuis kan gebruiken.

Voorbereiding is het halve werk

En tot slot de checklist. Je hebt dan nu waarschijnlijk wel de juiste verfsoorten bij elkaar weten te verzamelen maar de belangrijkste benodigdheden om te verven mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Daarom zijn deze hieronder nog even op een rijtje gezet zodat jij helemaal bent voorbereid om te gaan schilderen!

  1. De verf
  2. Roerhoutje
  3. Verfrollers
  4. Verfbakje
  5. Kwasten
  6. Afplaktape
  7. Afdekzijl & Grondzeil
  8. Schuurpapier
  9. Trek oude kleren aan!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven