Kinderrechtswinkels onder één paraplu

Delen:

Beeld bij KJRWOm onderling kennis te kunnen delen gaan de negen Kinder- en Jongerenrechtswinkels (KJRW) van Nederland verder onder de paraplu van één stichting. “Zo kunnen wij gemeenschappelijke kennisdocumentatie opbouwen,” licht voorzitter Suus Pesch van de nieuwe stichting Kinder- en Jongerenrechtswinkel Nederland toe. De oprichting van de stichting valt samen met de sponsoring door WolterKluwers-dochter Legal Intelligence die haar zoekmachine gratis ter beschikking stelt. De uitgever verzorgt de content.

“We hebben nu negen rechtswinkels die allemaal hun best doen,” zegt Pesch. “Maar kennis die bij de ene vestiging aanwezig is, ontbreekt bij de andere rechtswinkel soms.” Ze noemt als voorbeeld de informele rechtsingang, waarop kinderen vanaf twaalf jaar een beroep kunnen doen in familierechtelijke kwesties. Een kind kan bijvoorbeeld zelf aan de rechter om de omgangsregeling te veranderen. “Elke rechtswinkel gaat daar nu anders mee om,” zegt Pesch. “Door het gebruik van Legal Intelligence in een gebruikersomgeving kunnen we gemeenschappelijke kennis in een kennisdocument opbouwen op basis van jurisprudentie, wetenschappelijke artikelen etc.”

Het onderbrengen van alle rechtswinkels onder één stichting heeft als bijkomend voordeel dat het gemakkelijker wordt om fondsen te werven en subsidies binnen te halen. “Fondsen willen liever met een landelijke koepel van rechtswinkels in zee gaan dan met één rechtswinkel,” licht Pesch toe. “Ook kunnen we zo meer aandacht krijgen voor onze dienstverlening.”

Bij de Kinder -en Jongerenrechtswinkels kunnen jongeren tot 21 jaar gratis juridisch advies krijgen over allerlei kwesties waar jongeren mee te maken kunnen krijgen, zoals echtscheidingen, arbeidscontracten en strafrecht. De KJRW geeft niet alleen advies maar kan ook helpen bij het opstellen van een brief (aan de rechter) of namens het kind in contact treden met instanties om te bemiddelen. Ook kan de KJRW doorverwijzen naar andere instanties als het om een niet- juridische vraag gaat, of als bijstand door een advocaat wenselijk is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven