Kiyan Rezaie (Rezaie & Mahboub Advocaten) koos voor route ‘stagiair-ondernemer’

Ruim drie jaar geleden maakte Kiyan Rezaie de overstap van ambtenaar naar stagiair-ondernemer. En daar heeft hij geen spijt van: hij is net stagiair-af en heeft al een financieel gezonde onderneming. Een interview met Kiyan waarin hij uitlegt waarom hij als starter voor deze route koos.

Delen:

“De advocatuur is een van de mooiste beroepen voor mensen die op hoog juridisch niveau willen presteren en tegelijkertijd veel voldoening uit hun beroep willen halen”, vertelt Kiyan. “Helaas kun je niet zomaar advocaat worden, omdat de vraag daarnaar veel groter is dan het aanbod daartoe.” Veel rechtenstudenten ambiëren na het afstuderen een baan als advocaat. Tijdens de rechtenstudie wordt hen met de paplepel ingegoten dat zij voor een baan als advocaat bij een van de Zuidas-kantoren behalve een uitmuntend cijferlijst ook bestuursfuncties, buitenlandervaring en nevenactiviteiten op hun cv moeten hebben staan. “Maar al deze cv-verrijkingen bieden geen garantie dat je bij een Zuidas-kantoor aan de slag kunt als advocaat.”

Kiyan: “De middelgrote en kleine kantoren verschillen niet veel van de Zuidas-kantoren, maar zij stellen doorgaans minder hoge eisen aan je cv. Dit soort kantoren hebben echter als beperking dat zij een veel kleiner budget ter beschikking hebben dan de Zuidas-kantoren. Daarom nemen zij niet snel nieuwe advocaat-stagiairs aan. De reden hiervan is dat zij de beroepsopleiding van de stagiairs moeten betalen, en hun stagiairs minimaal drie jaar lang loon moeten betalen. Dit kan dus in de tienduizenden euro’s lopen, en dat kan niet elk kantoor zich veroorloven.

Gelukkig bestaat daarnaast de mogelijkheid om als stagiair-ondernemer aan de slag te gaan. Het woord ‘ondernemer’ zegt het al: je moet ondernemend genoeg zijn om deze route te overwegen en te bewandelen. Als de advocatuur je ultieme doel is, dan zul je je niet laten afschrikken door de voorwaarden die door de Orde van Advocaten aan stagiair-ondernemerschap worden gesteld. De belangrijkste voorwaarden waarmee een aanstaande stagiair-ondernemer rekening mee moet houden, zijn onder andere:

  1. Het vinden van een advocaat (ook wel ‘patroon’ genoemd) die bereid is al dan niet tegen een financiële bijdrage de stagiair-ondernemer drie jaar lang te begeleiden én bij wie de stagiair-ondernemer in hetzelfde gebouw kantoor moet houden.
  2. De stagiair-ondernemer moet 45.000 euro (in het arrondissement Amsterdam) als buffer aantonen. Deze buffer moet ervoor zorgen dat het kantoor in economisch minder gunstige tijden niet in problemen raakt. Overigens verschilt dit bedrag per lokale Orde.

Ruim drie jaar geleden heb ik zelf de keuze gemaakt om mijn baan als ambtenaar – en daarmee dus mijn vastigheid – in te ruilen voor een onzekere toekomst als ondernemer, maar achteraf heb ik geen spijt van deze stap. Ik heb immers de vrijheid die ondernemerschap mij biedt, gecombineerd met mijn passie. Dus twee vliegen in één klap. Recent ben ik stagiair af en bezit ik een financieel gezonde onderneming met heel veel blije cliënten, maar ook nieuwe cliënten die zich melden.

Onlangs heeft een nieuwe collega, ook stagiair-ondernemer, mevrouw mr. Mahboub zich aangesloten bij mijn kantoor en zullen wij voortaan onder de naam Rezaie & Mahboub Advocaten naar buiten treden. Zij is zich ook bewust van de kansen en risico’s van deze route, maar zij is vastberaden dat het een succes  zal worden.”

Tot slot wil Kiyan alle toekomstige stagiair-ondernemers het volgende meegeven: “Ondanks de vrijheid die ondernemerschap biedt, moet je dubbel zo hard werken en meters maken als wanneer je in loondienst bij een advocatenkantoor werkt. Je moet veel tijd en energie steken in het uitbreiden van je netwerk en het verwerven van cliënten. Uiteindelijk krijg je in ruil voor al het harde werken veel voldoening en erkenning terug.

Ik vind het belangrijk dat alle studenten een eerlijke en gelijke kans krijgen om de keuken van de advocatuur te beproeven, ongeacht hun achtergrond en studieresultaten. Daarom is ons kantoor doorlopend op zoek naar wo-meeloopstagiairs voor twee maanden. Werkervaring en een uitgebreid cv is van ondergeschikt belang, omdat ik vind dat iedere wo-student een bepaald niveau heeft bereikt om in de advocatuur te kunnen presteren. So spread the news en geef je cv een boost!”

GIVE AWAY

Rezaie & Mahboub Advocaten geeft 5x de Speciale Editie Kluwer 2020-2021 wettenbundels weg. Wat moet je doen:

. Volg “rezaie.mahboub.advocaten” op instagram.
. Like de post over de wettenbundels.|
. Tag je studiegenoten.

De winnaars worden op 5 september a.s. gekozen op basis van loting en zal worden bekend gemaakt op onze instagram.

 

Kiyan Rezaie, Rezaie & Mahboub Advocaten.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven