‘KNB grondig doorlichten’

Delen:

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is een groot, amorf apparaat dat grondig moet worden doorgelicht. Dat zegt Ruud van Gerven, notaris in Nijmegen en een van de ‘actievoerders’ van ‘Notaris voor Rechtszekerheid’, in een artikel in het Notariaat Magazine dat onlangs verscheen.

De groep Notaris voor Rechtszekerheid nam vorige maand het roer in handen, nadat op 6 maart het bestuur door haar leden werd weggestuurd. Zij waren het niet eens met het gevoerde beleid.

De nieuwe beleidsvisie is nog niet bekend, maar wel is het zeker dat de KNB volledig op de schop gaat. Van Gerven vertelt in het Notariaat Magazine dat er veertig commissies en werkgroepen zijn die voor meer dan drie ton op de begroting staan, exclusief de kosten van de ondersteuning door het bureau. Hij vraagt zich af of dit wel allemaal nodig is. Ook het bureau van de KNB zal moeten reorganiseren. Jef Oomen, notaris in Den Bosch en eveneens ‘actievoerder’ van Notaris voor Rechtszekerheid, hierover: “Er werken net zoveel mensen bij het bureau van de KNB als bij dat van de Nederlandse Orde van Advocaten, terwijl de KNB 3300 leden heeft en de Orde meer dan vier keer zoveel: 16.000.”

Zes voorgestelde kandidaten voor het nieuwe bestuur zijn reeds bekendgemaakt. Onder meer Oomen en Gerven staan op deze kandidatenlijst. Maar ook Franc Wilmink, notaris in Hoogeveen en momenteel penningmeester en inkomend voorzitter van het demissionaire bestuur. Eerder berichtte deze site dat Wilmink de nieuwe beoogde voorzitter is. En dat is nog steeds het geval. “Ja, de kans is groot dat Wilmink voorzitter wordt”, aldus Oomen tegenover Notariaat Magazine. Hij voegt daaraan toe: “Maar of dat direct gebeurt of pas later, nadat een soort interim-bestuur een eerste aanzet heeft gedaan, is nog niet bekend.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven