Wilmink nieuwe voorzitter KNB

Delen:

Franc Wilmink is de beoogde nieuwe voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). In de huidige bestuurlijke troebelen is de KNB bij bestuurlijke continuïteit gebaat zijn en dat pleit er voor Wilmink tot voorzitter te benoemen. Deze Hoogeveense notaris is momenteel penningmeester en inkomend voorzitter van het demissionaire bestuur.

Op dinsdag 6 maart werd het KNB-bestuur door haar leden weggestuurd. Dit was een unicum voor het notariaat. Ruim tweederde van de leden was het oneens met het door het bestuur gevoerde beleid en besloot daarom het bestuur naar huis te sturen. Dit besluit volgde op een initiatief van de actiegroep ‘Notaris voor rechtszekerheid’ die een manifest stuurde naar alle notarissen in Nederland stuurde dat tot veel beroering (klik hier en hier) binnen het notariaat leidde.

Onder normale omstandigheden wordt de inkomend KNB-voorzitter – die als het ware ‘meeloopt’ met de voorzitter – door de ledenraad benoemd tot nieuwe voorzitter als de termijn van de zittende voorzitter voorbij is. Maar ook onder de huidige bijzondere situatie is de kans zeer groot dat dit gebeurt. Dat blijkt uit gesprekken met enkele betrokkenen én Wilmink zelf.

“Ik denk dat de KNB bij continuïteit gebaat is en dat zou ervoor pleiten om mij tot nieuwe voorzitter te benoemen”, zegt Wilmink. “Maar het is aan de ledenraad om hier al dan niet toe te beslissen. Bovendien denk ik er zelf ook nog over na. Of ik dit wil en kan. Ik overweeg het wel serieus om te doen, maar dat is nog afhankelijk van een aantal vragen die ik mezelf moet stellen. In hoeverre heb ik bijvoorbeeld nog de ruimte om eigen invulling te geven aan het beleid? En in hoeverre zou ik me geremd voelen door loyaliteitsoverwegingen richting oude bestuursleden?”

Terwijl Wilmink dus nog de nodige slagen om de arm houdt, zijn anderen veel stelliger en omschrijven Wilmink als de enige geschikte kandidaat. Zo noemt ‘informateur’ Dolf Plaggemars – die samen met Walter Jansen (beiden oud-voorzitter van de KNB) – de eerste aanzet tot de vorming van een nieuw bestuur heeft gegeven, de benoeming van Wilmink zeer waarschijnlijk. “Wij zijn als informateurs nu niet meer betrokken bij de onderhandelingen, maar voordat wij de onderhandelingstafel verlieten, was het in ieder geval wel de intentie om hem voor te dragen. Wilmink is een capabele vent. Ik hoop dat hij zich kan vinden in het nieuwe programma. Gezien zijn statuur zou het een goede ontwikkeling zijn als hij het wordt.”

Ook woordvoerder Jef Oomen van de actiegroep ‘Notaris voor rechtszekerheid’ is ondubbelzinnig: “In onze ogen is Wilmink zeker geschikt om als voorzitter het nieuwe bestuur te gaan leiden, of dat meteen vanaf de aanvang gebeurt of wellicht later als de hervormingen voor een groot deel op de rails staan, is nu nog niet zeker. De kans is hoe dan ook groot dat hij het uiteindelijk wel zal worden. We hebben altijd gezegd dat een nieuwe koers een nieuw bestuur vergt, maar nooit beweerd dat dat dan uit zeven écht nieuwe leden moet bestaan.” Oomen zegt verder zelf beoogd ‘gewoon’ bestuurslid te zijn. Of er nog meer leden van de actiegroep deel uit zullen maken van het bestuur is onduidelijk, maar wel waarschijnlijk. Oomen: “De verhouding tussen oude en nieuwe leden is niet zo relevant. Het gaat er om dat we onze plannen kunnen uitvoeren met een team dat daar voor 100 procent achter staat.”

Aanstaande donderdag komen alle potentiële bestuursleden bij elkaar om te spreken over het definitieve plan van aanpak voor het nieuwe beleid dat vervolgens naar de leden van de ledenraad wordt gestuurd met daarbij een lijst met beoogde bestuurders. Oomen hoopt dat op de ledenraadsvergadering van 11 april over de formatie kan worden beslist, zodat op 24 april de algemene ledenraadsvergadering kan worden voorgezeten door het nieuwe bestuur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven