Koerswijziging bij OSR juridische opleidingen

Als gevolg van de coronacrisis heeft OSR juridische opleidingen het roer per 1 januari op een aantal punten omgegooid. Meest in het oog springend zijn de directeurswissel en de verhuizing, maar ook het opleidingsaanbod gaat veranderen.

Delen:

Koerswijziging bij OSR juridische opleidingen
Beeld: Depositphotos

Eerder werd al bekend dat OSR een nieuwe directeur heeft: per 1 januari nam Petra Jungjohann het stokje over van Michiel van Berckel Smit, die sinds 2017 directeur van OSR was. Jungjohann was de afgelopen drie jaar manager marketing en ontwikkeling bij OSR. Maar er verandert meer bij het opleidingsinstituut.

Blended onderwijs

Het pand aan de Nieuwegracht in Utrecht, waarin OSR lange tijd zetelde (en dat van 1958 tot 1991 het Molengraaff Instituut voor privaatrecht huisvestte), is verkocht. Vele juristen hebben hier OSR-cursussen gevolgd, maar het afgelopen jaar heeft het pand een groot deel van de tijd leeggestaan. Nadat tijdens de ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar aanvankelijk alles stil kwam te liggen, kwam het fysieke onderwijs mondjesmaat weer op gang. Het merendeel van de opleidingen werd sindsdien echter online gegeven. In een bijdrage aan de rubriek Coronarecht sprak Van Berckel Smit een half jaar geleden al de verwachting uit dat “blended onderwijs het nieuwe normaal” zou worden.

Verhuizing

Voor de lessen die het afgelopen jaar nog wél fysiek werden gegeven was om te voldoen aan de anderhalvemeter-regel veel meer ruimte nodig, zodat werd uitgeweken naar andere locaties. Ook het feit dat de medewerkers van OSR grotendeels zijn gaan thuiswerken maakte dat het pand aan de Nieuwegracht niet meer voldeed als kantoor- en cursuslocatie.
Het OSR-kantoor is daarom begin dit jaar verhuisd naar de omgeving van het Utrechtse centraal station en de rechtbank Midden-Nederland. Het fysieke onderwijs zal voortaan extern plaatsvinden.

Minder opleidingen

Ook het aanbod van OSR, dat dit jaar veertig jaar bestaat, verandert: er zullen minder opleidingen worden geboden. Jungjohann: “We hadden in de loop der tijd wel heel veel verschillende opleidingen en cursussen. We hebben gekeken wat onze sterkste kanten zijn en gaan ons nu hoofdzakelijk richten op meerdaagse opleidingen, veelal erkend door beroepsverenigingen of de Raad van Rechtsbijstand, en op opleidingen die vanuit een kennisbehoefte bij organisaties en verenigingen ontstaan.”
Een aantal eendaagse cursussen voor advocaten komt te vervallen. OSR blijft verdiepings- en actualiteitencursussen bieden, maar die moeten dan wel passen bij het overige geboden onderwijs zodat een coherent opleidingsaanbod ontstaat. En uiteraard blijft OSR ook nieuwe cursussen ontwikkelen, vertelt Jungjohann: “Bij het opnieuw bepalen van onze strategie komt een hoop innovatie los, ook bij onze docenten. We hebben gekeken of er nog onderwerpen misten die pasten bij wat we verder bieden en die passen bij de bijdrage die wij willen leveren aan een optimale rechtsstaat. Daaruit zijn onder andere cursussen op het gebied van schuldhulpverlening, ontslagrecht, herstelgerichte dienstverlening en passend onderwijs voortgekomen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven