Koffer beschadigd tijdens de bagageafhandeling wie is er verantwoordelijk

Heb jij net een prachtige nieuwe koffer gekocht en ga je voor het eerst op vakantie, dan hoop je natuurlijk wel dat ze er een beetje voorzichtig mee doen. Nou, wij kunnen je uit de droom helpen, dit gebeurt bijna niet. Helemaal niet tijdens het hoogseizoen, waarbij dagelijks tienduizenden koffers moeten worden vervoerd, kan het dus wel eens voorkomen dat er een koffer beschadigd raakt. Nu is een kleine kras op de koffer niet zo erg, maar stel dat er een wiel is afgebroken, dan wordt het een heel ander verhaal. Mocht je dit zijn overkomen, dan wil je natuurlijk wel weten hoe dit qua kosten gaat. Het laten repareren van de koffer kost namelijk ook geld en wie gaat dit betalen?

Delen:

De reis van je koffer

Laten we eerst eens kijken naar de reis die je koffer aflegt voordat hij op de bagageband belandt. Vanaf het moment dat je je koffer afgeeft bij het inchecken, komt deze terecht in het complexe systeem van de bagageafhandeling. Je koffer wordt door verschillende fases geleid – van transportbanden en sorteermachines tot het laden en lossen van het vliegtuig. Tijdens dit proces kan er helaas schade ontstaan aan je koffer. Dus ga je een nieuwe handbagage koffer kopen, dan is het wel belangrijk om te kiezen voor een hardcase koffer, zodat je in ieder geval zeker weet dat de schade beperkt blijft. Zo ontkom je er helaas niet aan dat er in de loop van de jaren krassen en andere beschadigingen ontstaan, maar is het afbreken van een wieltje of een krom handvat natuurlijk wel vervelend.

Verantwoordelijkheden van de luchtvaartmaatschappij

Volgens de Montreal Conventie, een internationale overeenkomst betreffende aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen, is de luchtvaartmaatschappij in principe verantwoordelijk voor schade aan je koffer tijdens de bagageafhandeling. Dit geldt zowel voor binnenlandse als internationale vluchten. Het is belangrijk op te merken dat er in sommige gevallen sprake kan zijn van een aansprakelijkheidslimiet, afhankelijk van het gewicht van je koffer. Het is dus raadzaam om de voorwaarden en bepalingen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt, nauwkeurig door te nemen. Omdat dit vaak een heel proces is, nemen de meeste mensen hun verlies en kiezen ze ervoor om zelf voor de kosten op te draaien.

 

Reistas in plaats van een koffer

Wil je het minst risico lopen op kapotte bagage? Dan kun je het beste een reistas kopen voor je kleding en andere spullen. Vooral wanneer je binnen de EU vliegt, is een reistas prima als bagage te gebruiken. Daarbij heeft een tas ook het voordeel dat ze makkelijk mee te nemen zijn in de auto, voor het geval jullie met zijn allen in een auto zitten. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een harde koffer weinig tot niets meegeeft en je dus niet zo heel veel speling hebt. Een tas daarentegen dan weer wel. Alhoewel het wel verstandig is om niet te hard te drukken, aangezien je dan al je kleding in de kreukels hebt.

 

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven