Kritische rechters: ‘Inloopkamer kan leiden tot haastwerk en tunnelvisie’

Binnen de Rechtspraak bestaat kritiek op de onlangs geïntroduceerde ‘inloopkamer’, bedoeld om achterstanden weg te werken. Deze manier van werken kan leiden tot haastwerk en tunnelvisie, stelt de Centrale Ondernemingsraad.

Delen:

rechtbank_5805zw-11e58af3
foto: Geert Snoeijer

Na de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak toont ook de Centrale Ondernemingsraad, die de belangen van de werkvloer vertegenwoordigt, zich kritisch over de inloopkamer. De ondernemingsraad heeft fundamentele bezwaren tegen het plan. Zo vreest de ondernemingsraad dat de hoge productiesnelheid van het team gevolgen zal hebben voor de kwaliteit en mogelijk kan leiden tot tunnelvisie, blijkt uit een artikel in Trouw.
De krant baseert zich op interne documenten die journalistiek onderzoeksplatform Investico in handen heeft. “De verwerking van bulkzaken met hoge productiesnelheid met behulp van nieuw te werven onervaren medewerkers heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit”, aldus de ondernemingsraad in een negatief advies. Dat de inloopkamer standaard online zittingen houden vindt de ondernemingsraad ‘onwenselijk voor een goede rechtspleging’. “Niet elke burger heeft toegang tot en kennis van de vereiste digitale middelen.”

Standaardzaken

De inloopkamer, bestaande uit verschillende teams, ging half maart van start. De teams kunnen door rechtbanken in het hele land worden ingezet om achterstanden op een aantal rechtsgebieden in te lopen. Het is de bedoeling dat de teams dit jaar minimaal 1600 vertraagde zaken gaan afhandelen. Het gaat daarbij om ‘standaardzaken’, zoals alimentatiezaken, arbeidsongeschiktheidszaken en incassozaken. Later dit jaar komen daar strafzaken over ingevorderde rijbewijzen en veelplegers bij.

Rechters aan het stuur

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, erkent in Trouw dat er risico’s kleven aan de inloopkamer. Maar niets doen is volgens hem geen optie meer. En hij benadrukt dat het uiteindelijk de rechter is die moet zorgen dat de procedure zorgvuldig verloopt. “De veiligheidsrem is dat er rechters aan het stuur zitten. Zij hebben uiteindelijk altijd de macht om te zeggen: ‘Nee, dit neem ik niet voor mijn rekening’. Als een rechter vindt dat er een fysieke zitting moet komen, dan gebeurt dat. Ik vertrouw erop dat die topprofessionals die verantwoordelijkheid nemen.”
Naves vindt dat het advies van de Centrale Ondernemingsraad “iets van eenzijdigheid” heeft, en zegt ook heel veel enthousiasme voor de inloopkamer tegen te komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven