Kwart meer witwaszaken voor de rechter

Delen:

Foto: Pixabay

Rechters behandelden vorig jaar een kwart meer witwaszaken dan in 2018. In 1.499 zaken werd iemand voor witwassen aangeklaagd, 295 meer dan het jaar ervoor. In bijna duizend zaken werd een straf opgelegd, een toename van ruim twintig procent.

Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Raad voor de rechtspraak. Volgens het Openbaar Ministerie komt de toename door de extra aandacht voor witwaspraktijken en de investeringen van het OM de laatste jaren in de aanpak van witwassen en het afnemen van crimineel verdiend geld. Witwasdeskundigen met wie BNR sprak bevestigen dit.

Witwaswetgeving

Volgens hen is de forse stijging ook het gevolg van een belangrijke wijziging in de witwaswetgeving, die ervoor heeft gezorgd dat de drempel voor het OM om te vervolgen is verlaagd. Ook de toegenomen maatschappelijke en politieke aandacht voor het onderwerp speelt een rol.

Meer vrijspraak

“De cijfers kunnen wel een vertekend beeld geven”, zegt  Jan van Koningsveld, witwasexpert en directeur van het financiële Offshore Kenniscentrum. “Opeens vallen veel meer zaken onder het kopje witwassen. Dus het hoeft niet meteen te betekenen dat we veel beter zijn geworden in het opsporen van witwassen.” Hij wijst er bovendien op dat ook het aantal vrijspraken fors is gestegen met 20 tot 25 procent.

Van witwassen verdachte advocaat

Onlangs werd nog een van witwassen en belastingfraude verdachte advocaat uit Schiedam voor onbepaalde tijd geschorst door de Haagse Raad van Discipline. De deken had hierom gevraagd, omdat de advocaat zo’n miljoen euro verschuldigd is aan de Belastingdienst waarmee hij in meerdere geschillen is verwikkeld, en er faillissement dreigt. Het OM heeft de deken laten weten de advocaat strafrechtelijk te gaan vervolgen.

Ook de dekens moeten zich meer bezighouden met de integriteit van grote kantoren en het bestrijden van witwassen en ondermijning. Dat staat in het Werkplan 2020 van het College van Toezicht (CvT) van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven