Als je last hebt van muizen in huis, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Op de website van Beestjes Kwijt is echter te lezen dat biociden (gifstoffen) voorheen dan misschien het populairste bestrijdingsmiddel waren, maar sinds het gifverbod dat in 2023 ingegaan, niet zo’n vanzelfsprekende oplossing meer zijn. De vraag is dan ook niet alleen meer wat je kúnt doen om muizen te bestrijden, maar ook wat je mág doen. Gelukkig zijn er nog steeds verschillende, legale manieren om zelf muizen te bestrijden, die je eigenlijk zou moeten proberen voordat je overgaat op een drastische en impactvolle maatregel als gif. Naast dodelijke muizenvallen en muizenklemmen, zijn er namelijk ook niet-dodelijke maatregelen die je kunt treffen als je van je muis in huis af wilt komen. Lees hier welke opties je hebt om muizen op een diervriendelijke en milieuvriendelijke manier te bestrijden, voordat je eventueel overgaat op gif.
Muizenval
Met een muizenval in de vorm van een muizenvangkooi, kun je muizen levend vangen. Je hoeft zo’n kooitje maar een keer aan te schaffen, waarna je het kan blijven hergebruiken als het nog een keer nodig blijkt. Je hangt lokaas aan het haakje achterin de kooi, waar de muis op af zal komen. Zodra de muis in de kooi staat en van het lokaas eet, zorgt het mechanisme van het haakje dat het deurtje dicht valt en de muis niet meer weg kan. Het kooitje kun je vervolgens mee naar buiten nemen, waar je de muis weer vrijlaat. Let erop dat je de muis minimaal 4 kilometer bij je huis vandaan uitzet, anders zal hij de weg naar je huis makkelijk weer terug vinden. Ook is het aan te raden om de muizenval een paar nachten op rij neer te zetten, ook nadat je al een muis hebt gevangen en vrijgelaten, omdat de kans groot is dat andere muizen al snel volgen als er eentje eenmaal een voedselbron bij jou thuis heeft gevonden.
Geur
Muizen hebben een extreem goed reukvermogen en gebruiken voor het vinden van voedsel dan ook vooral hun neus. Door de geur van eten zoveel mogelijk te beperken – door voedselresten direct op te ruimen en etenswaren afgesloten te bewaren – maak je je huis dan ook een stuk minder aantrekkelijk voor muizen. Maar ook door nog extra gebruik te maken van geuren waar muizen niet van houden, verklein je de kans dat de knaagdiertjes jouw huis (blijven) zien als bron van voedsel. Chloor, azijn, peper, eucalyptus en wierook zijn allemaal geuren waar muizen liever vandaan blijven, dus strooi of spray deze middelen op plekken waar de muizen naartoe getrokken lijken te worden.
Geluid
Je kunt gebruikmaken van het feit dat muizen niet tegen geluiden met een hoge frequentie kunnen. Zo zijn er ultrasone muizenverjagers beschikbaar, die hoge tonen produceren die voor onze menselijke oren nauwelijks zijn waar te nemen zijn. Voor muizen is de hoge frequentie van het geluid echter dusdanig vervelend, dat ze ervoor kiezen om er ver van weg te blijven. Door deze ultrasone muizenverjager op een strategische plek in huis te plaatsen, kun je ze weghouden en zullen ze uiteindelijk op zoek gaan naar een andere voedselbron.
De nieuwe wet
Ongediertebestrijders staan sinds de nieuwe wet omtrent biociden voor flinke uitdagingen, omdat gif altijd een snelle en effectieve manier is geweest om muizen te bestrijden en nu alleen nog als uiterste redmiddel mag worden ingezet. Door bovenstaande tips toe te passen, heb je in ieder geval alvast op een milieuvriendelijke en diervriendelijke manier het muizenprobleem geprobeerd aan te pakken, waarna je zo nodig over kunt (en mag) gaan op een meer rigoureuze aanpak.