Lening eenmanszaak

Delen:

Volgens het CBS is twee derde van alle bedrijven in Nederland een eenmanszaak. Het is een groeiende trend en vele startende bedrijven kijken naar opties zoals geld lenen. Run jij een eenmanszaak en ben je benieuwd of je privé geld kunt lenen? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Als ondernemer heb je namelijk te maken met andere voorwaarden dan iemand die in loondienst werkt. In dit artikel leggen we je haarfijn uit waarop je moet letten wanneer je als ondernemer geld wil lenen voor een privéuitgave.

Verschil persoonlijke lening eenmanszaak en zakelijk lening

Als ondernemer kun je een persoonlijke lening en een zakelijke lening afsluiten. Het grootste verschil tussen deze twee typen leningen zit hem vooral in het bestedingsdoel. Zo gebruik je een persoonlijke lening voor persoonlijke uitgaven, zoals het kopen van een auto, het financieren van een camper of het verbouwen van een nieuwe badkamer.
Een zakelijke lening gebruik je voor zakelijke doelen. Hiermee kun je je bedrijf uitbreiden, apparatuur kopen of een andere grotere investering doen. Een zakelijke lening is niet bedoeld voor privéuitgaven. Daarom kom je als je geld wil lenen voor privédoeleinden ook als ondernemer terecht bij de persoonlijke lening.

Voorwaarden geld lenen als eenmanszaak

Banken en kredietverstrekkers kijken anders naar zelfstandigen dan naar mensen in loondienst. Dit komt omdat je inkomen als ondernemer minder zeker is dan bij iemand met een vaste baan. En dus gelden er voor jou strengere voorwaarden.
Zo moet je minimaal drie jaar actief zijn als ondernemer en ook de definitieve belastingaanslagen van de voorgaande drie jaren kunnen laten zien. Op basis van je gemiddelde winst over die jaren bepaalt je bank of kredietverstrekker welk bedrag je kunt lenen. Is je winst in het laatste jaar echter lager dan het gemiddelde over de afgelopen 3 jaar? Dan baseert de kredietverstrekker het maximale bedrag dat je kunt lenen op de winst over het laatste jaar.

4 tips voor geld lenen eenmanszaak

Kom jij op basis van de voorwaarden in aanmerking voor een persoonlijke lening? Dan zijn er nog een paar dingen waarop je kunt letten bij het afsluiten van een lening. Deze tips je bij het kiezen van de beste lening voor jou:

1. Bereken hoeveel je kunt lenen
Bereken hoeveel je kunt lenen als eigenaar van een eenmanszaak. Dit geeft je een goed beeld van je mogelijkheden. Veel financiële organisaties hebben handige tools op hun website die je eenvoudig een indruk geven van je maximale leenbedrag.

2. Doorlopend krediet of persoonlijke lening voor eenmanszaak?
Leen je voor een privéuitgave, dan kun je kiezen uit twee leenvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.Bij een persoonlijke lening krijg je het hele leenbedrag in één keer op je rekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug. Je maandelijkse aflossing, dus de rente en looptijd, staan bij een persoonlijke lening vooraf vast. Een persoonlijke lening is bijna altijd de beste keuze voor ondernemers.

Bij een doorlopend krediet bepaal je zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt. Hierbij kun je afgeloste bedragen steeds opnieuw opnemen. Het krediet loopt dus door zolang je geld blijft opnemen. Pas wel op dat je niet meer leent dan nodig. Een doorlopend krediet is flexibeler dan een persoonlijke lening, maar al snel duurder. Daarom is deze leenvorm meestal niet de beste keuze.

3. Kies de looptijd of aflospercentage van je lening
Bij het afsluiten van een persoonlijke lening bepaal je zelf de looptijd van je lening. Dit is de periode waarin je het geleende bedrag terugbetaalt. Hoe langer de looptijd, hoe lager het bedrag is dat je maandelijks terugbetaalt. Dit klinkt verleidelijk, maar heeft wel een prijs: met een langere looptijd . Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, zegt: “Een persoonlijke lening met een korte looptijd is ideaal als je het geld hebt om het hogere maandbedrag te betalen. De totale kosten van je persoonlijke lening zijn dan lager omdat je minder lang rente over het geleende bedrag betaalt.”

Bij een doorlopend krediet bepaal je zelf het aflospercentage, dit ligt tussen 1,5 en 2 procent. Neem je geld op, dan betaal je maandelijks dit percentage van je kredietlimiet terug. Stel, je leent 10.000 euro tegen 2 procent, dan komt je maandelijkse aflossing neer op 200 euro.

Het is verleidelijk om te kiezen voor een langere looptijd of lager aflospercentage met als doel de maandlasten te verlagen. Dit verlengt echter de aflosperiode, betaal je langer rente, waardoor je lening uiteindelijk duurder uitvalt. Kies daarom voor een zo kort mogelijke looptijd, of het hoogst haalbare aflospercentage, waarbij de maandlasten nog steeds binnen je budget passen.

4. Ga voor een eenmanszaak lening met de laagste rente
Hoe bepaal je welke lening het meest geschikt is? In het algemeen geldt dat geld lenen met de laagste rente de beste keuze is. Zeker omdat de voorwaarden die de verschillende kredietverstrekkers stellen in grote lijnen gelijk zijn. Op Geld.nl vergelijk je gemakkelijk persoonlijke leningen speciaal voor eigenaren van een eenmanszaak. De lening met de laagste rente staan altijd bovenaan het overzicht. Zo kies je eenvoudig de beste persoonlijke lening voor jou!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven