Limburgse advocaat vier maanden gestalkt en geïntimideerd

Een advocaat uit Heerlen is maanden achtereen slachtoffer geweest van een stalker en ontving vele bedreigende en intimiderende telefoontjes en berichten. De ex-partner van zijn cliënt zit vast als verdachte.

Delen:

Depositphotos_336264322_S
foto: Depositphotos

Dat meldt ZO-NWS, de streekomroep van de Zuidoost-Limburgse regio Parkstad. Het stalken vond plaats van eind februari tot 5 juni, de dag van de aanhouding. De advocaat staat de ex-partner van de verdachte bij in verscheidene procedures. In de vier maanden dat de stalking heeft geduurd, is de intensiteit toegenomen. In het begin werd de advocaat in de ochtend gebeld, vaak vele malen achter elkaar. Al snel volgden dreigende WhatsAppberichten, e-mails en videomateriaal.

Familie

Toen de verdachte familie begon te bedreigen, trok de advocaat een streep. Deze ontving een foto van een vrouw met kind en het bijschrift “als dit jouw kind is, dan weet je wat er met haar gaat gebeuren”. Hij schakelde justitie in en deed aangifte van langdurige staking. Onder meer door telefoontaps wist de politieke de verdachte, die geen vast woon- of verblijfadres heeft, te lokaliseren en in te rekenen. De man is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris, die heeft beslist dat de man langer in voorarrest zal verblijven.

Noodnummer platgebeld

Bedreiging, intimidatie en anderszins lastigvallen van advocaten zijn helaas in recenter tijden aan de orde van de dag. Van het noodnummer voor bedreigde advocaten van de Nederlandse Orde van Advocaten wordt veel gebruikgemaakt. NOvA-bestuurslid Jeroen Soeteman liet onlangs weten dat het om zo’n honderd meldingen per jaar gaat: twee per week. Uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOvA kwam vorig jaar naar voren dat de helft van de Nederlandse advocaten te maken had gekregen met agressief gedrag van cliënten of anderen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven