Noodnummer voor bedreigde advocaten wordt twee keer per week gebeld

Bij de speciale noodtelefoon van de Nederlandse Orde van Advocaten komen honderd meldingen per jaar binnen. Ook van de andere veiligheidsmaatregelen die de Orde biedt wordt de laatste tijd steeds meer gebruikgemaakt.

Delen:

Depositphotos_73220363_S-noodnummer
beeld: Depositphotos

Strafrechtadvocaat en NOvA-bestuurslid Jeroen Soeteman vertelde in een interview in De Telegraaf dat alleen bij de noodtelefoon van de NOvA al honderd meldingen per jaar binnenkomen. Advocaten kunnen hier melding maken van bedreigingen of intimidaties door cliënten. Daarnaast worden ook zo’n honderd meldingen per jaar bij lokale dekens gedaan. Soeteman noemt deze aantallen zorgelijk.

Noodknop

Het noodnummer bestaat sinds 2019. Na een melding wordt zo nodig contact opgenomen met politie, het Openbaar Ministerie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid of met de lokale deken. In sommige gevallen biedt de NOvA een noodknop aan (eventueel ook voor de partner van de bedreigde advocaat). Hoeveel advocaten een noodknop hebben wil de Orde niet zeggen.

Taskforce

De NOvA is al een paar jaar bezig met maatregelen om de veiligheid van advocaten te vergroten. Uit onderzoek bleek afgelopen jaar dat de helft van de advocaten weleens te maken heeft met dreiging, intimidatie of zelfs fysieke agressie. De NOvA heeft de Taskforce Bescherming tegen ondermijning opgezet. Daaronder vallen naast de noodtelefoon ook een aantal andere initiatieven.

Weerbaarheidstrainingen

Zo biedt de NOvA weerbaarheidstrainingen aan, waar advocaten leren hoe ze moeten omgaan met agressie en bedreiging (Mr. woonde anderhalf jaar geleden zo’n training bij). Naast de reguliere weerbaarheidstrainingen is er een variant voor advocaten met gedetineerde cliënten. Aan de NOS vertelde Soeteman dat de 600 plekken die onlangs beschikbaar waren voor beginnende advocaten meteen vol zaten. Dat ging veel sneller dan de afgelopen jaren.

Vertrouwensadvocaat

In het kader van het vergroten van de veiligheid is de NOvA ook bezig met het aanstellen van vertrouwensadvocaten. Dat zijn collega’s die een advocaat vertrouwelijk kan bellen om een kwestie voor te leggen.

Verhard

Of gebeurtenissen zoals de moord op Derk Wiersum en de arrestatie van Inez Weski hebben bijgedragen aan de grotere vraag naar trainingen en veiligheidsmaatregelen, is lastig te zeggen, aldus Soeteman tegen de NOS. “De maatschappij is verhard, de criminaliteit is verhard. Daar moeten advocaten zich zeer bewust van zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven