Helft van de advocaten afgelopen jaar geconfronteerd met agressie

De helft van de Nederlandse advocaten heeft afgelopen jaar te maken gekregen met agressief gedrag van cliënten of anderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse Orde van Advocaten liet doen.

Delen:

Depositphotos_10627391_S-boze man-a55b5a63
foto: Depositphotos

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door I&O Research, komt naar voren dat de helft van de advocaten in Nederland in de afgelopen twaalf maanden met ten minste één vorm van agressie werd geconfronteerd. Vier op de tien maakten zelfs meerdere incidenten mee. 37 procent beoordeelde het incident dat zij meemaakten als (zeer) ernstig. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.100 advocaten.

Verbale agressie

De meest voorkomende vorm van agressie was verbale agressie (41 procent). Daarbij gaat het om schelden, schreeuwen en kwetsende of discriminerende opmerkingen, zowel tijdens een fysieke ontmoeting als online. Daarna volgen intimidatie (34 procent) en bedreiging (18 procent). Vier procent had te maken met fysieke agressie, zoals duwen, spugen, tegenhouden of met spullen gooien.

Agressie komt het meest voor bij advocaten die werken in het strafrecht, insolventierecht, letselschaderecht en personen- en familierecht en komt in de meeste gevallen van cliënten en oud-cliënten. Het gaat dan vooral om verbale agressie. In een derde van de gevallen gedraagt de wederpartij zich agressief, vooral door bedreigingen te uiten.

Nadelige effecten

Ruim twee derde van de advocaten die te maken hebben gehad met agressie ondervindt hier nadelige effecten van. De agressie heeft invloed op de manier waarop ze hun werk uitoefenen:  ze worden voorzichtiger in hun uitingen en in het aannemen van cliënten, houden al rekening met een mogelijke vorm van agressie en hebben (daardoor) minder plezier in hun werk. 21 procent van de advocaten overweegt wel eens te stoppen met hun werk.

Weerbaarheidstraining

De NOvA is de afgelopen tijd al met verschillende initiatieven gekomen om advocaten weerbaarder te maken: zo zijn er onder meer weerbaarheidstrainingen, een noodnummer en een noodknop. Deze maatregelen zijn onderdeel van de Taskforce Bescherming tegen ondermijning (Taskforce Bto).
De uitkomsten van het agressie-onderzoek zijn voor de NOvA aanleiding om een landelijke BTO-vertrouwenspersoon aan te stellen. Als een advocaat met een dilemma zit of druk van een cliënt of een derde ervaart, kan hij bij deze vertrouwenspersoon terecht.
Ook gaat de NOvA onderzoeken hoe het vergroten van weerbaarheid nog nadrukkelijker in de beroepsopleiding kan worden opgenomen en hoe weerbaarheidstrainingen onderdeel kunnen worden van de permanente educatie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven