Lotte Braakhuis (De Kempenaer): werk, studie en volleybal

Starter van de week is Lotte Braakhuis. Lotte is als Nederlandse opgegroeid in Duitsland. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze rechten wilde studeren en deed dat in Nederland én in Duitsland.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Lotte Braakhuis (1997) is leergierig en ambitieus. Ze heeft helder voor ogen wat ze wil en hoe ze dat kan bereiken. Naast werk vindt ze tijd voor  reizen, vrienden en familie. En ze is gek op volleybal. Sterker nog: toen onlangs bekend werd dat ze ging spelen bij een Duitse club niet ver van Arnhem, was dat groot nieuws voor de lokale krant. Nog leuker is dat ze dit samen doet met haar twee zussen. Zij zijn alle drie fanatieke volleybalspeelsters, hun club speelt hoog in de Duitse competitie.

‘Ik studeerde niet alleen voor de inhoud, maar ook om de nuances van de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.’

Duitse en Nederlandse taal

Ze is in Duitsland geboren en opgegroeid. Haar ouders zijn Nederlands en trokken los van elkaar de grens over en kwamen elkaar daar tegen. Ze heeft dus een Duitse en een Nederlandse achtergrond. Ze koos ervoor om in Nijmegen rechten te gaan studeren. Leuk, want haar zussen studeerden daar ook al. De taal was nog wel een ding, want hoewel haar ouders Nederlands met haar spraken, gebruikte ze zelf voornamelijk Duits. “Voordat de studie in Nijmegen begon, had ik al veel boeken besteld en bestudeerd. Ik studeerde niet alleen voor de inhoud, maar ook om de nuances van de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.”

Goed helder schrijven is belangrijk bij De Kempenaer. “Wij zijn op taal gefocust. De juiste woorden gebruiken, is belangrijk. Een bepaalde formulering kan in het Duits heel anders overkomen dan in het Nederlands.” Dat gaat ver. Ze kreeg een tip van een collega: “Als dit advies nu uit het raam zou waaien, moet degene die het toevallig opraapt, begrijpen waar het over gaat.”

‘Als je beperkte tijd hebt, leer je efficiënter te werken.’

Goede voorbereiding en planning

Ze werkt, studeert om volleerd advocaat te worden en volleybalt regelmatig in haar vrije tijd. Ze heeft een vriend en trekt graag met vriendinnen op. Waar vindt ze de tijd? “Ik probeer goed voorbereid te zijn, dingen bij te houden en voor mezelf een goede planning te maken. Dat klinkt heel vermoeiend, maar scheelt uiteindelijk veel werk en tijd. Als je beperkte tijd hebt, leer je efficiënter te werken. Dat merkte ik tijdens mijn studie al. Ik ben gedisciplineerd en plan vaak ook mijn vrije avonden. Zo probeer ik ervoor te zorgen dat altijd tijd over is voor leuke uitjes met mijn familie en vrienden.”

Rechtvaardig- en eerlijkheid

Al op jonge leeftijd wist Lotte dat zij rechten wilde studeren. Een vriend van haar ouders is advocaat in het strafrecht en nam haar soms mee naar de rechtszaal. “Ik kan mij goed herinneren wat mij toen inspireerde. Ik was nog jong en vond het vreemd dat een advocaat iemand zou bijstaan, van wie hij wist dat hij schuldig was. De advocaat legde uit dat iedereen het recht heeft op een eerlijk proces ongeacht wat hij of zij heeft gedaan. Iedereen verdient het bijgestaan te worden door een advocaat.” Toch koos Lotte Braakhuis zelf uiteindelijk niet voor strafrecht. “Tijdens de studie merkte ik, dat ik civiel recht heel leuk vond en mij daar graag mee bezig hield. Dus heb ik daar uiteindelijk voor gekozen.”
Ze houdt van het recht vanuit een gevoel van eerlijkheid. “Het moet op de juiste manier gaan, maar vaak is dat niet zo zwart-wit. In de praktijk ligt een zaak eigenlijk zelden zo duidelijk dat het oordeel al vaststaat. Als dat zo was zou het natuurlijk niet voor de rechter komen.”

Met haar Duitse achtergrond lag de German Desk bij De Kempenaer voor de hand.

Reizen, studeren en werken over de grens

In haar studententijd ging ze na haar bachelor een jaar reizen en studeren in de Verenigde Staten. Onderweg bedacht ze dat ze tijdens haar masteropleiding wilde werken. Ze zag een advertentie bij De Kempenaer, keerde met kerst even terug uit het buitenland om een sollicitatiegesprek te voeren en begon in 2019 als juridisch ondersteuner. Inmiddels heeft ze haar master afgerond en wil ze advocaat worden. Met haar Duitse achtergrond lag de German Desk bij De Kempenaer voor de hand. “Ik werk veel samen met mijn ervaren collega’s. Ik heb wel bij andere advocatenkantoren gekeken, maar vind het hier toch het prettigst. De Kempenaer bestrijkt veel rechtsgebieden en hier zitten goede advocaten. Er is veel overleg onder elkaar en daardoor kan ik ook bij anderen meekijken. Ze proberen me heel veel te leren. Daarom zit ik bij De Kempenaer: ik wil uiteindelijk een goede opleiding.”

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top