Luuk Rietveld (HEUSSEN): ‘Voor alles een eerste keer’

Delen:

Starter van de week is Luuk Rietveld. Hij is begonnen bij HEUSSEN. “Als ik terug kon gaan naar vier jaar geleden zou ik nog beter opletten tijdens mijn bachelors. Het zou mijn basiskennis completer maken en het zou zorgen voor meer rust tijdens mijn werkzaamheden.”

Luuk Rietveld (25) is op 13 november 2019 beëdigd als advocaat en werkt bij HEUSSEN. Hij heeft een Double Degree Toga aan de Maas en Commercial & Company Law gedaan aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In maart 2020 start hij met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Pas op het moment dat ik mijn tweede master ging doen. Eigenlijk vanaf de start van mijn eerste bachelorjaar wist ik zeker dat de juridische wereld wat voor mij was, maar ik had lang twijfels welke kant ik op wilde gaan binnen deze sector. Als onderdeel van mijn laatste master stonden veel masterclasses gepland, waarbij verscheidene kantoren door heel het land bezocht werden. Uiteindelijk waren de kantoorbezoeken de reden dat ik merkte dat de advocatuur voor mij een mooie uitdaging zou zijn.

Heb je hier tijdens je studie rekening mee gehouden?
Zeker. Ik heb er bewust voor gekozen de master Toga aan de Maas te doen, omdat studenten via deze master juridische praktijkervaring kunnen opdoen. Dat miste ik enigszins met de ‘reguliere’ bachelors en masters, waarbij de focus toch wel op de theorie ligt. Daarnaast merkte ik dat het behalen van hoge cijfers en het lopen van stages belangrijke onderdelen zijn om op gesprek te mogen komen bij kantoren. Het lopen van stages bij verschillende (type) kantoren is overigens ook erg leerzaam en geeft je de kans om te bepalen welk kantoor (groot, middel of klein) het beste bij jou past. Het heeft mij in ieder geval erg geholpen bij mijn uiteindelijke kantoorkeuze.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Na een aantal jaren hard studeren op de universiteit is de beëdiging toch wel een speciaal moment. Na het zeggen van de – in mijn geval – drie magische woorden mocht ik officieel een toga dragen, processtukken onder mijn naam uitsturen en voor de rechtbank verschijnen. Na de beëdiging was het ook erg leuk om te zien hoe het kantoor de feestelijke dag aankleedde met een borrel met familie, vrienden en kantoorgenoten.

In de eerste maanden is het vooral ‘voor alles een eerste keer’. Dat voelt soms bijzonder vermoeiend, omdat niets in één keer goed gaat. Maar daar staat tegenover dat het moment waarop ik daadwerkelijk mijn eigen dossiers toebedeeld kreeg erg leuk was. Het is wat harder werken, maar je leert er ontzettend veel van. Het dossier pak je dan van A tot Z op: van corresponderen met cliënten tot aan het uitsturen van dagvaardingen.

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Omdat je tijdens je werk al zoveel andere (ook niet-juridische) zaken moet leren, zou het handig zijn om het volledige pakket aan basiskennis in ieder geval goed op orde te hebben. Wellicht daarom wel te bestempelen als een cliché antwoord, maar clichés zijn vaak wel waar: als ik terug kon gaan naar vier jaar geleden zou ik nog beter opletten tijdens mijn bachelors. Het zou mijn basiskennis completer maken en het zou zorgen voor meer rust tijdens mijn werkzaamheden.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Over vijf jaar verwacht ik veel geleerd te hebben op het gebied van Litigation en Ondernemingsrecht en werk ik als advocaat-medewerker bij HEUSSEN.

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
HEUSSEN is een middelgroot kantoor waarbij toegankelijkheid en collegialiteit voorop staan en waarbij je bovendien erg snel veel verantwoordelijkheden krijgt. In tegenstelling tot andere middelgrote kantoren is HEUSSEN een kantoor dat behoort tot een internationaal samenwerkingsverband van onafhankelijke advocatenkantoren in drie Europese landen. Dat betekent (in de meeste gevallen) het behandelen van een internationaal dossier. In mijn optiek onderscheidt HEUSSEN zich op dat gebied van andere middelgrote kantoren: als starter krijg je al snel veel verantwoordelijkheid binnen internationale dossiers.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven