Lynn Kombrink (26) is op 9 november 2018 beëdigd als advocaat en werkt bij van der Feltz advocaten te Den Haag. Zij heeft in 2018 de masteropleiding Staats- en bestuursrecht met als specialisatie Omgevingsrecht voltooid aan de Universiteit Utrecht. In maart 2019 zal zij starten met de beroepsopleiding.
Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Tijdens mijn bachelor heb ik via studieverenigingen kennis mogen maken met verschillende advocatenkantoren en bedrijven. Nadat ik een keuze had gemaakt voor de master Staats- en bestuursrecht wilde ik mij specifiek oriënteren op banen die betrekking hebben op dit rechtsgebied. Daarom heb ik gedurende mijn master meerdere stages gelopen in zowel de advocatuur als bij de overheid. Door zowel een stage te lopen bij een groot als middelgroot kantoor heb ik goed kunnen zien welk kantoor mij het meest aansprak.
Waarom heb je voor Van der Feltz gekozen?
Tijdens mijn student-stage bij Van der Feltz heb ik het kantoor beter leren kennen. Naast de ontzettend warme sfeer op kantoor vond ik het erg leuk dat ik tijdens mijn student-stage betrokken ben geweest bij zowel civiele als publiekrechtelijke zaken. Hierdoor merkte ik dat ik toch wel erg graag een breed georiënteerde advocaat-stage wilde lopen. Daarnaast sprak ook de uiteenlopende milieurechtpraktijk en onteigeningspraktijk met zeer gespecialiseerde advocaten mij erg aan.
Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Mijn leukste ervaring is dat ik mee mocht naar de site van een groot industrieel bedrijf. Met helm, veiligheidsbril en jas gingen we de site op om een gedeelte van het productieproces te aanschouwen en hier meer over te leren. Door deze ervaring heb ik veel beter zicht gekregen hoe juridisch ingewikkelde vraagstukken zich vertalen naar de praktijk. Ook mijn eerste annotatie die ik met een kantoorgenoot heb geschreven vond ik een bijzonder leuke ervaring. Op kantoor wordt publiceren van juridische artikelen en annotaties gestimuleerd en hiervoor wordt ook voldoende ruimte gegeven. Dat vind ik een bijzondere meerwaarde van ons kantoor, vooral omdat je met het publiceren van artikelen en annotaties wat dieper in een bepaald onderwerp kan duiken en hiermee je kennis kan verbreden en verdiepen.
En valt er ook iets tegen?
De omschakeling van het studentenleven naar het werkende leven en vooral ook de grote verantwoordelijkheid die bij een baan in de advocatuur komt kijken was even wennen.
Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Wees oprecht geïnteresseerd in de extra curriculaire activiteiten die je onderneemt en doe deze niet louter ter opvulling van je cv. Door je in je bachelor breed te oriënteren en kennis te maken met verschillende rechtsgebieden en sectoren kom je er snel achter waar je interesses daadwerkelijk liggen. Kijk vanuit daar kritisch verder naar wat er bij jou als persoon past en misschien het belangrijkste, vergeet vooral ook niet te genieten van je studententijd!
Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Naast mijn studie rechtsgeleerdheid zou ik in ieder geval een tweede bachelor en misschien ook een tweede master doen. Een bachelor planologie of milieuwetenschappen zou nu goed aansluiten op mijn interesses. Daarbij kun je met een brede achtergrond ook multidisciplinair naar een juridisch vraagstuk kijken. Daarnaast had ik graag willen leren programmeren. Ik denk dat kennis van een programmeertaal en het programmeren ook in mijn juridische carrière van pas zou komen, omdat de juridische sector nog onvoldoende inspeelt op nieuwe technologische ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat het werk, mede door bijvoorbeeld outsourcing, efficiënter gedaan kan worden.
Heeft u suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.