Maartje van Lelijveld (Jones Day) over een spontane trip naar Parijs

Student-stagiair van de week is Maartje van Lelijveld. Maartje loopt stage bij Jones Day. “Bij Jones Day leer je vanuit een gezellig Amsterdams kantoor werken voor grote internationale cliënten.”

Delen:

Maartje van Lelijveld

Maartje van Lelijveld (24) studeerde international trade and investment law aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is afgelopen jaar afgestudeerd. Zij loopt in april en mei 2024 stage bij Jones Day in Amsterdam, litigation. 

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Door mijn master raakte ik geïnteresseerd in alternatieve geschillenbeslechting voor grote internationale bedrijven. Jones Day is van origine een Amerikaans kantoor met wereldwijd vestigingen. Hierdoor heeft Jones Day grote commerciële partijen als cliënten die internationaal opereren. Dit terwijl het kantoor in Amsterdam klein genoeg is om iedereen op z’n minst van gezicht te kennen. Dit was doorslaggevend voor mijn keuze voor Jones Day. 

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Ik hoopte van tevoren om meer hands-on ervaring op te doen en mee te krijgen hoe een team advocaten samenwerkt tijdens en in de aanloop naar een groot proces. Dit is ook zeker het geval naar mijn ervaring. Ik loop niet stage voor een specifieke advocaat maar voor het hele litigationteam. Hierdoor mag ik helpen en meedenken met de verschillende en zeer uiteenlopende zaken die momenteel spelen. 

Wat moet je zoal doen?
De taken waar ik mijn tijd aan mag wijden zijn zeer uiteenlopend. Het grootste deel van de tijd besteed ik aan memo’s schrijven waarin ik inga op een specifieke rechtsvraag over de interpretatie of toepassing van een rechtsregel. Maar ook mag ik aan cliëntmeetings en het teamoverleg meedoen. Daarnaast is er ook jurisprudentieonderzoek en uitzoekwerk wat onder mijn takenpakket valt. 

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Tijdens mijn tweede week stage mocht ik mee met de Jones Day Masters in Parijs. Dit is een masterclass voor masterstudenten uit heel Europa. In Parijs kregen we een negotiation-training en een simulatie waarin we zelf een overname mochten onderhandelen. Ik vond het ontzettend leuk om de leiding te nemen in mijn team en de onderhandeling te voeren. Daarnaast ontmoetten we op deze manier de studenten, associates en partners van andere kantoren, wat echt een hoogtepunt van mijn stage was. 

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Ik heb tijdens mijn studie nooit een stage gelopen omdat ik mijn rechtsgeleerdheid bachelor via het civiel effect schakelprogramma na mijn bachelor politics, psychology, law and economics (PPLE) heb gehaald. Hierdoor was het niet verplicht om een stage te doen en heb ik mijn extra tijd aan ander werk en besturen besteed. Nadat ik was afgestudeerd, vond ik het best een uitdaging om te weten hoe de verschillende kantoren werken en wat een leuk kantoor is om bij te starten. Om hierover meer te leren heb ik gesolliciteerd voor de stage bij Jones Day. Ik vind dit nu een ontzettend leerzame ervaring, maar had er ook veel aan gehad om dit eerder in mijn studie te doen. Dit zou ik achteraf gezien anders hebben gedaan.

Wat is je meest gedenkwaardige ervaring?
Ik riskeer om met dit antwoord in herhaling te vallen maar de trip naar Parijs met de JD Masters was echt een ervaring om nooit te vergeten. Hierdoor leerde ik meer over waar Jones Day als kantoor voor staat en hoe de verschillende internationale vestigingen samenwerken. 

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik sta zeker open voor een carrière in de advocatuur en vooral in de litigation-praktijk. Tijdens mijn stage zie ik hoe gevarieerd en uitdagend het werk is. Ik heb brede interesses en ambities die ik graag binnen de juridische sector in zou willen zetten om iets bij te dragen. 

Waar denk je over tien jaar te staan?
Ik zie mezelf over tien jaar met veel plezier hard werken. Het lijkt mij ontzettend leuk om te pleiten voor een cliënt en op de beste manier de belangen van de cliënt te behartigen. Dit zou heel goed als advocaat kunnen maar ik sta ook open voor de andere kansen en mogelijkheden die op mijn pad komen.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven