Mag je vakantiedagen opsparen voor later dit jaar?

Delen:

Mag je vakantiedagen opsparen voor later dit jaar?

De zomervakantie is in aantocht, maar uit onderzoek blijkt dat Nederlanders voorzichtig zijn met hun vakantieplannen. Een vakantie in het buitenland is minder aantrekkelijk. Je fljallraven rugzak inpakken en vertrekken naar een overvolle camping in Nederland is voor velen eveneens geen optie. Hoe zit het dan met je vakantiedagen? Kan je die later dit jaar opnemen? Of kan je ze terugkrijgen als je vakantieplannen niet doorgaan?

Opsparen is niet slim

Het aantal vakantiedagen hangt af van de uren die je werkt. Over het algemeen krijg je minimaal vier keer het aantal uren dat je iedere week werkt. Maar wat doe je met al die uren als je nooit vrij neemt om op pad te gaan met je fjallraven rugzak? Jurist Bert Kersten vertelt op nu.nl dat het niet slim is om al die uren op te sparen. Je hebt namelijk grote kans dat je collega’s precies hetzelfde doen en ook later in het jaar op vakantie willen. Voor de werkgever is dat natuurlijk niet handig.

Vakantie weigeren

Vandaar dat veel werkgevers hun werknemers aanmoedigen om ondanks de coronacrisis deze zomer toch vrij te nemen en op pad te gaan met een fjallraven kanken. Werkgevers kunnen je echter niet verplichten om vrij te nemen. Wat ze wel kunnen doen is je herfstvakantie weigeren. Dat kan niet zomaar. Een werkgever heeft twee weken de tijd om bezwaar te maken en er moet een zwaarwichtig belang zijn. Kortom er moet een goede reden zijn.

Vakantiedagen terugkrijgen

En hoe zit het met vakantiedagen die je hebt opgenomen voor een vakantie die niet doorgaat. Kan je die terugkrijgen? In wezen niet. Willemijn Roozendaal, hoogleraar Sociaal Recht vertelt daarover tegen nu.nl: “Voor het annuleren van de vakantiedagen moet een werkgever akkoord geven. Heb je een vakantie geboekt in het buitenland, maar gaat die niet door, dan is het risico helaas voor jou.”

Tip: ga in gesprek

Iedereen heeft een andere werksituatie. Ga daarom in gesprek met je werkgever of werknemers en probeer samen tot een oplossing te komen. Betrek collega’s erbij. Het is fijn als iedereen tevreden is over de situatie.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven