Marius van Dam over juridisch laveren

Mr. van de week is Marius van Dam. Na veertig jaar als binnenvaartadvocaat bij het Rotterdamse kantoor Van Dam & Kruidenier gaat hij met pensioen.

Delen:

Marius 23 juli 2020 III (002)-f5f035e6

We begrijpen dat u ondanks uw pensioenvoornemen toch nog behoorlijk wat uren op kantoor maakt. Is het vak te leuk om te stoppen?
Het is inderdaad moeilijk om de praktijk los te laten en afstand te nemen. Lopende zaken wil je zeker niet ‘in de steek laten’. Het afmaken van de lopende zaken geeft direct de gelegenheid om geleidelijk te stoppen zonder abrupt einde.

Wat is de interessantste zaak waarbij u in al die jaren betrokken bent geweest?
Er is eigenlijk niet één zaak de meest interessante. Het meest interessant is wellicht om op te treden in ‘cluster-zaken’ als zich in de binnenvaart nieuwe juridische ontwikkelingen voordoen. Het is dan zaak dat al vooraf te signaleren en daar direct op in te spelen. De complicaties door nieuwe regelgeving – veelal op Europeesrechtelijk gebied  − of nieuwe ontwikkelingen gelden dan voor veel cliënten.

U kreeg het vak met de paplepel ingegoten: u bent de derde generatie binnenvaartadvocaat. Jammer dat geen van uw kinderen het stokje overneemt?
Als rechtenstudent assisteerde ik in 1978 mijn vader bij zijn laatste pleidooi bij het hof Leeuwarden over een aanvaring op het Marsdiep. Een toerist had van de aanvaring een filmpje gemaakt en ik moest – op het juiste moment – het filmpje vertonen, via de filmprojector op het projectiescherm – toen was een dergelijk filmpje uitzonderlijk en de techniek een geheel andere dan nu!
Dat mijn dochters, de een is jurist en politicoloog, de andere natuurkundige en wiskundige en mijn zoon, natuurkundige en jurist, hun eigen weg gaan juich ik toe. Ik ging ook mijn eigen weg, al was dat in de voetsporen van mijn grootvader en mijn vader.

Toen het kantoor van uw grootvader en vader bij het bombardement op Rotterdam met de grond gelijk werd gemaakt, hielden ze een aantal jaar kantoor op een tjalk. Heeft u wel eens vanaf een boot zaken gedaan?
Na het bombardement van Rotterdam hielden zij gedurende de oorlog kantoor aan boord van de tjalk ‘De Vrijheid’ in de Zalmhaven te Rotterdam. Een foto daarvan hangt op het bureau van de Orde in Den Haag. De wedstrijden die ik heb gezeild op zee leenden zich niet voor het doen van zaken vanaf die – vanwege de wedstrijden – spartaanse zeilschepen. Wel was er steevast zodra na een aantal dagen op zee weer aan land werd gekomen, contact met kantoor over de lopende zaken.

U bent fervent zeiler, u bent zelfs met uw zoon regerend Nederlands kampioen Rondje Texel. Gaat u vanaf nu nog meer het water op dan voorheen, of gaat u juist heel andere dingen doen?
Na een groot aantal jaren wedstrijdzeilen met jachten vorm ik inmiddels ook al weer vele jaren met mijn zoon Hans een zeilwedstrijdteam in een open F18 catamaran. Dat betekent samen in de trapeze, mijn zoon stuurt en ik beman. Ik hoop dat ik daarvoor inderdaad nog meer tijd kan vrijmaken, maar dan moet je teamgenoot die tijd ook hebben en die heeft nu juist een drukke baan en vaak ook nog een zeilwedstrijdprogramma met jachten op zee.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
… zou meer worden gedaan aan de infrastructuur voor de binnenvaart. De binnenvaart heeft nog zoveel meer potentie voor duurzaamheid in het vervoer en kan een oplossing bieden voor de congestieproblemen op de weg. Dus betere vaarwegen, tunnels voor het wegverkeer in plaats van (te lage) bruggen en ruimere bedieningstijden van sluizen en bruggen!

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De hoogtepunten in mijn juridische carrière worden gevormd door het inspelen op ontwikkelingen die zich branchebreed in de binnenvaart voordoen.

Wie of wat is uw bron van inspiratie op juridisch gebied?
Bron van inspiratie op juridisch gebied is de maatschappij zelf. In de praktijk van de advocatuur zie je de probleemkant van de maatschappij of dat nu op civielrechtelijk, strafrechtelijk of bestuursrechtelijk gebied is. Het is dan om in scheepstermen te blijven juridisch laveren om tot de beste oplossing voor je cliënt te komen.

Welk boek las u het laatst?
De tijd voor lezen werd opgeslokt door de vakliteratuur. Ook daar kan weer verandering in komen al naar gelang het afbouwen van de praktijk.

Met welke beroemdheid zou u een zeiltocht willen maken?
Mijn prioriteit ligt bij het wedstrijdzeilen. Als ik echter een zeiltocht (dus geen wedstrijd die alle aandacht opslokt) zou maken, betekent dat veel tijd voor overdenkingen en beschouwingen. De beroemdheid met wie ik een zeiltocht zou willen maken is dan een filosoof/natuurkundige, Einstein? Of tijdens een heldere nacht op zee met zicht op de Melkweg de kosmoloog Stephen Hawking.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven