Marleen Anneveld over het ‘Kennedy-gevoel’

Starter van de week is Marleen Anneveld. Marleen is als advocaat-stagiair gestart op de sectie Banking & Finance van Kennedy Van der Laan. Tijdens de eerste kennismaking viel haar meteen het 'Kennedy-gevoel' op.

Delen:

Marleen Anneveld

Hoe ben je bij Kennedy Van der Laan terechtgekomen?
Na mijn eerste student-stage was ik ervan overtuigd dat ik advocaat wilde worden. Tijdens mijn master was de logische vervolgstap dan ook het vinden van een kantoor waar ik mijzelf zag werken. Een in-housedag of lunch is voor rechtenstudenten de ideale manier om binnen een kort tijdsbestek een indruk van een kantoor te krijgen. Mijn eerste kennismaking met Kennedy Van der Laan was tijdens de (toen nog fysieke) ‘Oriënterende Lunch’. Hier viel mij voor het eerst het ‘Kennedy-gevoel’ op: hard werken, jezelf ontwikkelen en – zeker niet onbelangrijk – het leuk hebben met je collega’s. Het onderlinge enthousiasme was tijdens deze lunch zo aanstekelijk dat ik thuis meteen mijn sollicitatiebrief heb geschreven. Niet veel later werd ik op gesprek uitgenodigd en kon ik aan de slag als student-stagiaire!

Wat zijn jouw meest memorabele momenten tijdens deze student-stage?
De student-stage bij Kennedy Van der Laan was voor mij geen standaard student-stage. Natuurlijk heb ik jurisprudentieonderzoek gedaan en interne memoranda opgesteld, maar dat was meer uitzondering dan regel. Zo mocht ik mee naar een externe lezing ter gelegenheid van het bankentuchtrecht, was ik aanwezig bij een in-houseontvangst van cliënten en werd ik samen met een cliënt op pad gestuurd naar het midden in het land voor een bezichtiging. Verder is mij het kerstfeest met techno en hitjes van ABBA goed bijgebleven.

Je hebt tijdens de student-stage nog nét mogen meemaken hoe het is om met z’n allen op kantoor te werken. De eerste twee maanden als advocaat-stagiaire startte je ook op kantoor, maar waren al een aantal coronamaatregelen van kracht. Inmiddels is het credo thuiswerken. Hoe bevalt dat als starter?
Dat ik op deze manier zou starten, had ik een jaar geleden natuurlijk nooit bedacht. Met name mijn beëdiging tot advocaat op anderhalve meter afstand zal ik niet snel vergeten. Het thuiswerken zelf bevalt prima. Ik heb de middelen ervoor en ik krijg goede begeleiding van mijn sectiegenoten. Desondanks merk ik dat de drempel voor het stellen van vragen lager ligt als je bij iemand even kunt binnenlopen. Vanachter je computer thuis bel je iemand minder snel op. Je zoek het dan eerder zelf uit, wat vaak langer duurt. Toch wordt het opendeurbeleid bij Kennedy Van der Laan nog altijd goed gehanteerd: we hebben veel onderling contact en drie keer per week een teamcall. Hierin delen we zowel de inhoudelijke zaken als leuke gebeurtenissen. Naast deze calls wandelen we samen, worden er kantoorbreed virtuele vrijdagmiddagborrels georganiseerd en worden er online meditatie- en yogaoefeningen aangeboden. Ik ben veel liever op kantoor maar het is allemaal goed te doen.

Hoe vond je de overgang van masterstudent/student-stagiaire naar advocaat-stagiaire?
In het begin moest ik echt wel even wennen aan de vaste werkdagen en het systeem van uren schrijven. Er komt vrij veel op je af als beginnend advocaat. Wat ik nu vooral leuk vind, is het samenwerken met mijn collega’s aan een zaak. De rechtenstudie is vrij individualistisch, het in teamverband werken spreekt mij daarom erg aan. Ook het directe cliëntencontact vind ik een pre, net zoals het van begin tot eind aan een zaak meedraaien. Dat is als student-stagiaire vaak niet mogelijk door de relatief korte stageperiode. Ondanks dat ik in augustus ben gestart met werken, hoef ik overigens nog niet helemaal afscheid te nemen van het student-zijn, in die zin dat ik gedurende mijn beroepsopleiding ook colleges en tentamens heb.

Je bent werkzaam bij de sectie Banking & Finance. Waar houden jullie je dagelijks mee bezig?
Onze sectie Banking & Finance is ingedeeld in vier subgroepen: finance, financial litigation, FinTech en insolvency & restructuring. Als beginnend advocaat werk ik binnen alle subgroepen, waardoor ik met uiteenlopende zaken en cliënten te maken heb en met al mijn sectiegenoten werk. Het is de bedoeling dat ik mij op langere termijn ga specialiseren binnen deze groepen. Tot nu toe is iedere nieuwe zaak weer verschillend van de vorige, waardoor de leercurve steil omhoogloopt!

Heb je nog een tip voor de studenten?
Allereerst, blijf jezelf. Ook tijdens een sollicitatieprocedure. Het is belangrijk dat de match van beide kanten komt. Bovendien zou ik de studenten als tip willen meegeven: oriënteer jezelf tijdens je studententijd goed, zodat je na het afronden van je studie duidelijk voor ogen hebt waar je zou willen werken. Ik heb zelf zeker geleerd van mijn ervaringen bij de kinderrechtswinkel, op een juridische afdeling bij een bedrijf en tijdens mijn student-stages bij heel verschillende kantoren. Dus neem een kijkje bij uiteenlopende kantoren of bedrijven, ga op exchange naar het buitenland en ga solliciteren voor die student-stage! Ik wens iedereen veel succes en plezier.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven