Marly Buwalda (VanEps) heeft de normale gang van zaken gehackt

Delen:

Starter van de week is Marly Buwalda. Marly heeft vijf maanden gebackpackt, in Jeruzalem gestudeerd, stage gelopen op de Nederlandse Ambassade in Koeweit, een baantje gehad in Abu Dhabi en in Koeweit. En nu woont ze op Bonaire en is ze junior associate bij VanEps Kunneman VanDoorne.

Marly Buwalda (25) is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam op Privaatrecht: Commerciële Rechtspraktijk in 2018 en cum laude op Internationaal Publiekrecht in 2019. In januari 2020 is ze gestart bij VanEps Kunneman VanDoorne op Bonaire. Op een nog te plannen datum zal ze beëdigd worden als advocaat.

Je bent op heel veel plekken in de wereld geweest. Leuk! Welke raad je aan?
Ik kan alles uit dat rijtje aanraden. Ik heb ontzettend veel geleerd van het wonen/werken/studeren in andere culturen. Stages op de Nederlands ambassade worden overigens overal ter wereld aangeboden tegen een prima vergoeding. Ook zeker voor rechtenstudenten.

En nu dus als starter begonnen op Bonaire.
Ja! Een Ierse vriend vertelde mij dat hij een duikshop wilde openen op de Cariben. Ik vertelde hem toen over de Nederlandse eilanden. Zo kwam ik zelf op het idee om eens uit te zoeken of ik op de eilanden kon werken als advocaat. Ik kwam snel uit bij VanEps, het grootste kantoor hier. Zij zochten precies op dat moment een advocaat-stagiair op Bonaire. Het kwam zo perfect uit dat ik direct heb gesolliciteerd.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Bij cultuurverschillen heb ik niet te lang stilgestaan. Dit, doordat ik zo lang in Koeweit had gewoond, wat qua cultuur vergelijkbaar is met Saoedi-Arabië. Bonaire leek mee een soort tropisch laid back Nederlands dorp. Leven op een rustiger tempo dan Nederland en met meer vrijheid dan Koeweit.

En is werken op Bonaire ook anders dan in Nederland?
Advocatuur is advocatuur. Het werk dat ik hier doe is vergelijkbaar met een Nederlands commercieel kantoor. Het verschil is dat recht vaak wat meer zoeken is. De wetten zijn anders en er is bijvoorbeeld minder jurisprudentie. Het grootste verschil is de advocatenopleiding. We hebben op de eilanden bijvoorbeeld helemaal geen tentamens. Ook beginnen we iets eerder en zijn we iets eerder vrij.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Misschien is dit te algemeen, maar het beste tot nu toe is wonen hier. Zodra je uit kantoor stapt ben je op de ultieme vakantiebestemming. Veel mensen werken hard om hier op vakantie te kunnen gaan. Hier wonen en werken voelt alsof ik de normale gang van zaken heb gehackt.

Valt er ook iets tegen?
Het papierwerk voor de IND! Vooral als je vriend niet uit de EU komt. Gelukkig heb je dan rechten gestudeerd.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Denk goed na over wat jij wilt doen met jouw ambitie. Een ambitieuze rechtenstudent wordt vaak gezien als een Zuidas-advocaat. Als daar je hart ligt, zeker doen! Maar er zijn daarnaast nog heel veel andere manieren om te excelleren. Veel topdiplomaten hebben bijvoorbeeld rechten gestudeerd. Durf af te wijken van de norm. Uit eigen ervaring: zo kom je nog eens ergens!

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Door een kettingreactie van kleine keuzes ben ik hier, dus daar heb ik geen veranderingen nodig. Wat ik zou doen is minder spullen kopen. Als je emigreert realiseer je je pas hoeveel geld je hebt uitgegeven aan allerlei spullen.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven