Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Wat doet Stichting Je Goed Recht en wat gaat u er doen?
Stichting Je Goed Recht geeft gratis rechtshulp aan mindervermogende Rotterdammers. Dat doen we op 12 spreekuren verspreid door de stad. De rechtshulp wordt verleend door (bijna) afgestudeerd juristen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de hulpvragers die onze spreekuren bezoeken goede kwaliteit advies van de rechtshulpverleners ontvangen. Verder denk ik ook mee over de ontwikkeling van de organisatie. Dat is nodig omdat SJGR een fase van sterke groei doormaakt en gelukkig volop gebruik maakt van de mogelijkheid om te pionieren.
Van een commercieel kantoor naar de sociale rechtshulp. Hoe kwam dat zo?
Ik vond dat ik wat op ‘repeat’ was komen te staan en had al wel langere tijd het idee om een deel van mijn werkende leven te gebruiken voor het soort advies dat SJGR geeft.
Wat gaat u missen aan het ‘commerciële wereldje’?
Ik ben blij dat je deze vraag stelt want ik vind dat ik nog steeds ‘commercieel’ werk. Het krachtenveld is alleen anders. Werknemers die zonder grond ontslagen worden, huurders in gebrekkige en te dure woningen, mensen die onder dwaling een (energie)contract afsluiten, het komt allemaal langs op onze spreekuren. Het zijn voorbeelden waaruit blijkt dat er soms tegengas op een commercieel belang nodig is. Het beeld lijkt nog weleens te zijn dat dit werk vooral gaat over sociaal zekerheidsrecht, zeg maar de uitkeringen en de toeslagen. Dat wil ik echt recht zetten: zeker op civiel gebied (arbeidsrecht, huurrecht, verbintenissenrecht) is veel nuttig werk te doen.
Wat is u in uw eerste maanden bij Stichting Je Goed Recht opgevallen en wat wilt u verder nog bereiken?
Voor veel vragen op onze spreekuren geldt dat de hulpvrager zijn situatie gewoon niet begrijpt, laat staan dat hij zijn recht kent. Duidelijke taal is zo belangrijk, merken wij iedere dag. De ACM doet daarin mooi werk met bijvoorbeeld de ‘Consuwijzer’ en de heldere informatie over de praktijken van een bedrijf als ‘HEM Energie’. Mensen lezen deze informatie en vragen daarna om hulp. Verder is de app ‘Lees Simpel’ een fantastisch voorbeeld van technologie die mensen helpt om complex geschreven informatie te begrijpen. Ik wil verbinding zoeken met dit soort partijen om met elkaar informatie, ervaringen en ideeën uit te gaan wisselen.
Voor welk ‘guilty pleasure’ heeft u naast uw baan nog tijd over?
Kan plezier hebben dan schuldig zijn…?
Ik ga er binnenkort een aantal weken tussenuit voor een grote tocht met alleen de fiets en tent en daar kijk ik erg naar uit.