Matthijs van Beusekom (VANEPS Curaçao) over onverwachte verschillen

Overstapper van de week is Matthijs van Beusekom. Van Beusekom is sinds 1 mei 2022 als advocaat verbonden aan VANEPS in Willemstad, Curaçao. Hij is gespecialiseerd in fusies en overnames en ondernemingsrecht. Van Beusekom was hiervoor verbonden aan Lexence in Amsterdam.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U werkt nu voor een Caraïbisch kantoor. Bent u vanwege de weersomstandigheden overgestapt?
Nee, eerder ondanks de weersomstandigheden zou je kunnen zeggen. Mijn huidtype is niet erg geschikt voor de zonnekracht in de Caraïben. Mijn overstap is vooral ingegeven doordat mijn vrouw, zoontje (9 maanden) en ik zin hadden in een avontuurlijke stap, buiten de gebaande Nederlandse paden. Daarbij kwam het goed uit dat ik op inhoudelijk gebied als advocaat bij VANEPS geen stap terug hoef te doen. Sterker nog, ik verwacht juist een mooie uitdaging om als advocaat aan de slag te gaan in verschillende jurisdicties op de eilanden.

Wat maakt het zijn van advocaat op de Caraïben anders dan in Nederland?
Al in mijn eerste maand heb ik gemerkt hoe divers de praktijk hier is. Het grootste verschil zit in de diversiteit van cliënten en het werken in meerdere jurisdicties op de eilanden. In Nederland specialiseer je als advocaat vaak in een bepaalde niche en focus je op één type cliënt of een bepaald soort transactie. Hier is de markt kleiner, waardoor je voor cliënten verschillend in branche en grootte optreedt. Maar al is die markt kleiner en zijn er hier in vergelijking met Nederland minder inwoners, wel hebben de eilanden volledige (zelfstandige?) economieën met onder andere banken, verzekeraars en (semi publieke) nutsbedrijven. Daardoor hebben bijna alle zaken snel een grote impact op het eiland en krijgen snel veel (media)aandacht. VANEPS adviseert zowel de lokale cliënten als internationale partijen. Deze combinatie maakt het een zeer diverse en interessante praktijk.

Wat wordt uw grootste uitdaging?
Behalve de al genoemde zonnekracht, wordt het adviseren in verschillende jurisdicties een leuke uitdaging. De eilanden zijn onderdeel van het Koninkrijk Nederland, maar Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen en Bonaire, Saba, Sint Eustatius bijzondere gemeenten. Soms komt de wet- en regelgeving geheel of gedeeltelijk overeen, maar vaak zijn er wezenlijke, soms onverwachte verschillen met Nederland of tussen de eilanden onderling. Je moet dus altijd goed opletten wie je op welk eiland adviseert en je kan niet altijd uitgaan van je Nederlandse rechtsgevoel.

Wat wordt het volgende land waarnaar u overstapt?
Voorlopig zitten wij hier heel goed op Curaçao. Het zou leuk zijn om ook nog eens op de andere eilanden te werken en tijd door te brengen. Op zeer langere termijn is een terugkeer naar Nederland een optie, ook in verband met  het aanbod van middelbare scholen, al is dit natuurlijk geen spannend antwoord.

En tot slot: met wie zou u een paar dagen op een onbewoond eiland willen zitten?
Mijn broertje Coen. Tot aan deze overstap woonden wij altijd vlak bij elkaar in de buurt. Eerst in hetzelfde huis in Den Haag, later op loopafstand in studentenstad Groningen en vervolgens in Amsterdam. Nu wonen wij voor het eerst op grote afstand van elkaar.

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top