ingezonden mededeling afkomstig van Twenty Four Webvertising B.V.
Voor degenen die de beschikbare brokers evalueren, deze AvaTrade review biedt inzicht in een platform dat zich richt op handelaars van alle niveaus.
Belangrijke inzichten:
- BBP is geen complete economische maatstaf – Het weerspiegelt niet de inkomensverdeling, levenskwaliteit of economische stabiliteit.
- Gemanipuleerde BBP-gegevens – Regeringen herzien BBP-cijfers, veranderen berekeningen en gebruiken stimuleringsmaatregelen om de cijfers te verbeteren.
- De impact van investeringen – Aandelenmarkten, obligaties en grondstoffen reageren verschillend op veranderingen in het BBP.
- Alternatieven voor het BBP – Slimme beleggers volgen ook gegevens in verband met werkgelegenheid, inflatie en de groei per sector.
Waarom het BBP niet is wat u denkt?
Om het BBP volledig te begrijpen, moeten we ons afvragen: “wat is Bruto? In economische termen verwijst “bruto” naar de totale economische output voordat deze wordt gecorrigeerd voor afschrijvingen. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is lange tijd de standaardmethode geweest om de economische prestaties van een land te beoordelen. Het ontwerp en de reikwijdte van het BBP hebben echter verschillende beperkingen die kunnen leiden tot misvattingen over de werkelijke economische gezondheid en het maatschappelijk welzijn van een land.
1. Het BBP houdt geen rekening met niet-marktgerelateerde activiteiten
Het BBP meet de marktwaarde van alle eindproducten en -diensten die in een bepaalde periode in een land zijn geproduceerd, met uitzondering van niet-marktgerelateerde activiteiten die aanzienlijk bijdragen aan de maatschappelijke welvaart, zoals huishoudelijk werk, vrijwilligerswerk en zorg. Het uitgebreide onbetaalde werk dat binnen huishoudens wordt verricht, wordt bijvoorbeeld niet opgenomen in de berekeningen van het BBP, ondanks de aanzienlijke economische waarde ervan. Studies hebben aangetoond dat het opnemen van dit soort activiteiten de BBP-cijfers aanzienlijk zou kunnen verhogen; in 2010 steeg de BBP-meting in de V.S. bijvoorbeeld met 26%.
2. Het BBP houdt geen rekening met inkomensverdeling
Hoewel het BBP de totale economische output aangeeft, geeft het niet weer hoe het inkomen over de bevolking verdeeld is. Een stijgend BBP kan samenvallen met een toenemende inkomensongelijkheid, waarbij de voordelen van de economische groei voornamelijk ten goede komen aan de rijken terwijl grote delen van de bevolking een stagnerende of dalende levensstandaard ervaren. Deze ongelijkheid geeft aan dat de groei van het BBP alleen geen betrouwbare indicator is van het algemene economische welzijn.
3. Het BBP negeert aantasting van het milieu
Het BBP telt alle economische activiteiten als positief, zelfs diegenen die het milieu schaden. Activiteiten die leiden tot vervuiling, ontbossing en uitputting van hulpbronnen kunnen de BBP-cijfers doen stijgen dankzij de bijbehorende economische transacties. Het BBP trekt echter de milieukosten niet af en houdt geen rekening met de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, wat zowel de duurzaamheid op lange termijn als de levenskwaliteit kan ondermijnen.
4. Het BBP stelt alle uitgaven gelijk aan vooruitgang
Het BBP telt alle uitgaven aan goederen en diensten bij elkaar op zonder onderscheid te maken tussen uitgaven die het welzijn vergroten en uitgaven die dat niet doen. Uitgaven voor gezondheidszorg als gevolg van ziekten door vervuiling verhogen bijvoorbeeld het BBP, maar duiden niet noodzakelijk op een verbetering van het maatschappelijk welzijn. Deze benadering kan activiteiten die schadelijk of herstellend zijn, verkeerd weergeven als positieve economische bijdragen.
5. Het BBP houdt geen rekening met de kwaliteit van leven en welzijn
Het BBP houdt geen rekening met factoren die bijdragen aan de kwaliteit van het leven, zoals vrije tijd, levensverwachting, onderwijskwaliteit en algeheel geluk. Landen met een vergelijkbaar BBP kunnen een enorm verschillende levensstandaard en sociale resultaten hebben, wat aangeeft dat het BBP alleen geen volledig beeld geeft van het maatschappelijk welzijn.
6. Het BBP weerspiegelt de informele en zwarte handelseconomie niet
In veel landen vinden belangrijke economische activiteiten plaats buiten de formele markten om, zoals informele arbeid en transacties op de zwarte markt. Omdat het BBP gebaseerd is op officiële gegevens, wordt er geen rekening gehouden met deze niet-geregistreerde economische bijdragen, wat leidt tot een onvolledige beoordeling van de economische activiteit van een land.
7. De groei van het BBP kan onderliggende economische problemen verbergen
Als we ons alleen richten op de groei van het BBP, kunnen de structurele problemen van een economie verborgen blijven. Zo is een BBP-groei die gedreven wordt door een hogere consumentenschuld of speculatieve financiële activiteiten niet duurzaam en het kan zelfs tot economische instabiliteit leiden. Bovendien is de groei van het BBP niet noodzakelijk gerelateerd aan verbeteringen in openbare diensten, infrastructuur of sociale gelijkheid.
Alternatieve meetmethoden voor het BBP
Economen en beleidsmakers erkennen deze beperkingen en hebben alternatieve meetmethoden voorgesteld om een uitgebreidere beoordeling van de economische en sociale vooruitgang te kunnen weergeven:
- Echte voortgangsindicator (GPI: Genuine Progress Indicator): Past de economische activiteit aan door rekening te houden met factoren zoals inkomensverdeling, milieukosten en de waarde van huishoudelijk werk en vrijwilligerswerk.
- Index van menselijke ontwikkeling (HDI: Human Development Index ): Combineert gegevens over levensverwachting, onderwijsniveaus en inkomen per hoofd van de bevolking om de algehele menselijke ontwikkeling te beoordelen.
- Inkomenscijfers op basis van inclusie: Het opnemen van niet-monetaire factoren zoals huishoudelijk werk, vrijwillige kinderopvang en milieuvoordelen van hernieuwbare energie om een uitgebreidere maatstaf voor economische gezondheid te bieden.
- Bruto Nationaal Geluk (BNG): Richt zich op het algehele welzijn van burgers, met inbegrip van psychologisch welzijn, gezondheid, onderwijs en ecologische duurzaamheid.