Medewerkers CBb korten superlange zin uit uitspraak in en winnen zes eieren

Wie de langste zin uit een rechterlijke uitspraak uit 2021 weet in te korten, wint een half dozijn scharreleieren. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven, verantwoordelijk voor deze superlange zin, looft de prijs uit aan de medewerker die dit het beste doet.

Delen:

Medewerkers CBb korten superlange zin uit uitspraak in en winnen zes eieren - Mr. online
Foto: Depositphotos

Eerst kwam het CBb in het nieuws met de aanmoedigingsprijs voor de Klare Taal Bokaal. Misschien was dat wel het resultaat van een taalproject dat binnen het CBb was begonnen: de hoogste economische bestuursrechter vindt dat zijn uitspraken voor het publiek begrijpelijk en toegankelijk moeten zijn.

De vreugde rond de aanmoedigingsprijs was nog niet ingedaald, toen het nieuws kwam dat het CBb in 2021 ook de langste zin had geschreven in een rechterlijke uitspraak (van 2 november) – dat was nog vóór het taalproject was gestart. Dat van die lange zinnen had advocaat Raimond Dufour uitgevogeld. Die zin was niet alleen extreem lang (222 woorden), maar er was ook niet dóór te komen.

De medewerkers van het CBb kregen dat berichtje over de lange zin in hun mail; persvoorlichter Celeste de Wit-Kuiper stuurde het naar hen door. Een van de drie rechters die verantwoordelijk waren voor deze superzin loofde een half dozijn scharreleieren uit voor degene die hier de meest begrijpelijke en leesbare zin van maakt. Het CBb doet veel zaken in de dierensector, vandaar de eieren.

Schrijfwijzer

Volgens de Schrijfwijzer uitspraken die het CBb hanteert moeten er korte en heldere zinnen worden geschreven. In de uitspraak van 2 november 2021 ‘hebben we ons daar niet aan gehouden’, staat op de interne website van het CBb. “Er staat een tamelijk lange zin in.”

Enkele medewerkers van het CBb zijn aan de slag gegaan om soep te maken van deze lange zin. Een van hen wist de essentie ervan terug te brengen tot een zeer korte zin en bij een tweede poging tot twee korte zinnen. Maar volgens de regels mocht maar één zin worden ingestuurd, daarom kreeg hij de aanmoedigingsprijs. Een viertal vatte de lange zin nog beter samen. In september krijgen zij hun scharreleieren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven