Meerderheidsbelang in Princess Holding

Delen:

Het Duitse WMF neemt een meerderheidsbelang van 51% in het Nederlandse bedrijf voor huishoudelijke apparaten Princess Holding. WMF heeft tevens het recht bedongen om begin 2012 de overige aandelen te kopen.

Adviseurs WMF AG
DLA Piper (Amsterdam: Casper Hamersma, Barbara van Hussen, Aston Goad, Pieter Paul Terpstra, Martijn van Wanroij, Sander Wiggers en Floris van der Velde, Wenen: Siegfried Zachhuber)

Adviseurs Princess Household Appliances BV
Van Iersel Luchtman (Freek Haerkens), ESJ Corporate Finance (Jos Slaats, Jan de Jonge)

Casper Hamersma, dealmaker voor DLA Piper: “In deze deal traden wij op voor het beursgenoteerde WMF AG. WMF is bekend en heeft zich de afgelopen decennia bijzonder sterk ontwikkeld als aanbieder van, onder meer, bestek, kookgerei, tafelgerei, snijgereedschap en koffiemachines. WMF wordt gezien als een sterke partner waarmee de markt voor Princess verder kan worden versterkt en uitgebouwd. Daarnaast zijn er synergievoordelen voor beide ondernemingen te behalen. In meerdere opzichten is deze transactie bijzonder te noemen. Anders dan een groot aantal transacties in de huidige markt was deze deal geen gedwongen verkoop. Verder waren WMF en Princess geen onbekenden van elkaar aangezien zij al langer met elkaar samenwerkten op het gebied van logistiek en merchandising van bestek in China. Deze onderlinge bekendheid brengt in het onderhandelingsproces een bijzondere dynamiek mee. Daarnaast is een directeur- grootaandeelhouder als verkopende partij altijd bijzonder. De betrokkenheid met zijn eigen bedrijf is groot. Daarbij opgeteld dat de aandelen Princess in twee stappen zullen worden overgenomen door WMF geeft een extra dimensie aan de deal om een juiste balans te vinden in de verkoopdocumentatie en de corporate governance van Princess ‘going forward’. Verder was er een aantal activiteiten, onder meer entertainmentactiviteiten en sportartikelen, dat moest worden afgesplitst aangezien Aad Ouborg deze zelf na de deal zou voortzetten.
Daarnaast was de bescherming van Ouborg als minderheidsaandeelhouder van belang en de voorwaarden die verbonden waren aan de optie op het resterende 49%-belang. We zijn er uiteindelijk in geslaagd om een goede balans te vinden tussen de belangen van beide partijen, mede door de goede samenwerking tussen de teams. Het is altijd weer ontzettend bijzonder om met de oprichter van een onderneming aan tafel te zitten over een transactie als deze. Het hele hart van de ondernemer ligt in de business en dat voel je overal te rugkomen.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven