Minder toevoegingen in 2017

Delen:

Foto Geert Snoeijer

Het aantal toegekende toevoegingen voor advocaten en mediatoren is gedaald. In 2017 kende de Raad voor Rechtsbijstand 416.000 toevoegingen toe. Dat is zeven procent minder dan in 2016. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand die op 25 oktober is verschenen.

Dit komt vooral door de forse afname van het aantal asieltoevoegingen. De meeste toevoegingen hadden betrekking op strafrecht en personen- en familierecht.

Het aantal aangevraagde toevoegingen daalde eveneens met zeven procent, naar 445.000. De meest voorkomende afwijzingsgrond was van financiële aard: als de rechtzoekende geen recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand omdat zijn inkomen en/of vermogen te hoog is.

Dalend websitebezoek

Steeds minder advocaten werken op toevoeging. In 2014 waren dat er nog 7.603,  maar dat aantal liep via 2015 (7.520 advocaten) en 2016 (7.410 advocaten) terug naar 7.260 advocaten in 2017. Die afname hangt volgens de Raad voor Rechtsbijstand waarschijnlijk samen met de afname van het aantal toevoegingen, die weer het gevolg is van de bezuinigingen op de rechtsbijstand. Eind september lekte uit dat minister Dekker (Rechtsbescherming) nog meer wil snoeien in het systeem van gesubsidieerde rechtshulp.

Eerder zei Dekker (Rechtsbescherming) dat het niet verontrustend is dat het afgelopen jaar 343 sociaal advocaten zijn gestopt. Hij wordt daarin nu gesteund door de Monitor, waarin staat dat voor een goede werking van het stelsel er op dit moment voldoende rechtsbijstandverleners werkzaam zijn.

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket 2,3 miljoen bezoekers: een dalend websitebezoek ten opzichte van 2016. Maar het aantal klantactiviteiten van het Juridisch Loket (738.000) bleef bijna gelijk.

De meeste klantactiviteiten bij het Juridisch Loket verliepen in 2017 via de telefoon en de balie. De meeste vragen gingen over personen- en familierecht, arbeids- en ontslagrecht en verbintenissenrecht.

Nulmeting

In september 2018 is een nulmeting van het stelsel verschenen, waaruit blijkt dat Advocaten en mediators zijn redelijk tevreden over de kwaliteit van het Juridisch Loket. De nulmeting beschrijft de stand van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand en vormt een referentiekader voor toekomstige effectmetingen om veranderingen in het stelsel te monitoren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven