Minister Dekker: ‘Geen leegloop sociale advocatuur’

Het valt reuze mee met de uitstroom uit de sociale advocatuur, volgens minister Dekker (Rechtsbescherming). Ook stelde hij tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat het kabinet niet heeft bezuinigd op de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Delen:

Minister Dekker Geen leegloop sociale advocatuur
De Tweede Kamer (foto: Depositphotos)

Dekker was naar de Kamer geroepen door Michiel van Nispen (SP). Die wilde wel eens weten wat de minister vond van de documentaire De laatste sociaal advocaten.
Daarin wordt het Advokatenkollektief Rotterdam geportretteerd. De documentaire geeft een beeld van hun dagelijkse werk en laat zien met welke problemen ze te maken hebben. De nood in de sociale advocatuur hoog, aldus Van Nispen, terwijl de documentaire eens te meer het grote belang van sociaal advocaten laat zien. Hij wilde dan ook van de minister weten hoe gaat die gaat voorkomen dat ook de laatste sociaal advocaten ermee gaan stoppen.

Geen euro

Volgens Dekker – die al drie jaar bezig is met de hervorming van de gesubsidieerde rechtsbijstand − wordt de situatie in de documentaire dramatischer geschetst dan die in werkelijkheid is. “Je kunt honderd keer zeggen dat er wordt bezuinigd, maar als ik gewoon naar de bedragen kijk, ook in de begroting, dan wordt er in deze kabinetsperiode geen euro bezuinigd op het stelsel van rechtsbijstand.”

‘Lichte afname’

De minister ontkende dat sprake is van een leegloop in de sociale advocatuur. Hij zei dat zich een kleine 7.000 advocaten bezighouden met gesubsidieerde rechtsbijstand, terwijl uit het rapport van de Commissie-Wolfsen bleek dat 4.000 advocaten op dit gebied genoeg zouden zijn. “Met andere woorden: er zijn ruim voldoende advocaten om dat werk te doen”, aldus Dekker. “Ook is er geen sprake van een schrikbarende afname. Het afgelopen jaar gingen er 700 af en kwamen er 400 bij. Dus dat is een heel lichte afname, die overigens gelijke tred houdt met de afname van het aantal toevoegingen. Dat is precies waar we op inzetten.”

Jonge aanwas

Wel toont de minister zich bezorgd over het stokken van de instroom van jonge advocaten. Om te stimuleren dat weer meer advocaten voor deze tak van de advocatuur kiezen heeft het ministerie daarom onlangs besloten de beroepsopleiding van zo’n 175 stagiairs te bekostigen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven