Raad voor rechtsbijstand financiert opleiding 175 advocaat-stagiairs

Als het aan de Raad voor Rechtsbijstand ligt worden jonge advocaten actiever in de sociale praktijk. De Raad gaat hun opleiding financieel ondersteunen.

Delen:

Raad voor rechtsbijstand financiert opleiding 175 advocaat-stagiairs
Foto: Pixabay

Om de deelname van jonge advocaten in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te stimuleren, gaat de Raad voor Rechtsbijstand het opleiden van advocaat-stagiaires in de sociale praktijk financieel ondersteunen. Daarvoor heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een (eenmalig) budget van twee miljoen euro toegezegd, als onderdeel van het al eerder beschikbaar gestelde innovatiebudget van zes miljoen euro voor de sociale advocatuur. Kantoren kunnen subsidie aanvragen voor advocaat-stagiaires die in 2021 met de Beroepsopleiding Advocatuur starten. De subsidie dekt de totale kosten van de Beroepsopleiding – die bedraagt 11.434 euro. Uit het budget kunnen dus 175 advocaat-stagiairs worden opgeleid.

Voorwaarden

Wel stelt de Raad voor Rechtsbijstand enkele belangrijke voorwaarden aan deze subsidieverlening. Zo dient de stagiair op basis van een arbeidsovereenkomst in loondienst te zijn van het kantoor van zijn patroon. Verder moet de patroon in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag een aantal toevoegingen hebben verkregen dat minimaal gelijkwaardig is aan dertig toevoegingseenheden (waarbij acht toegekende extra uren meetellen als één eenheid). Ook dient, naast de patroon, een tweede advocaat bij de opleiding van de stagiaire betrokken te zijn, die eveneens moet voldoen aan dit aantal toevoegingseenheden. Deze advocaat kan werkzaam zijn op het aanvragende kantoor, maar dat is niet vereist. Een andere eis is dat aan de advocaat-stagiair gedurende de driejarige stage minimaal zestig toevoegingseenheden worden afgegeven.

Indienen aanvraag

De aanvraag dient minimaal acht weken voor de start van de beroepsopleiding te worden ingediend. De regeling kent een subsidieplafond van twee miljoen euro. De publicatie van de subsidieregeling is voorzien rond 1 december 2020. Vanaf dat moment wordt het aanvragen van de subsidie mogelijk. Om kantoren tijd te geven zich in te stellen op deze regeling, maakt de Raad voor Rechtsbijstand nu al de belangrijkste voorwaarden bekend.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven