Minister wil rechtenstudenten verleiden tot sociale advocatuur

De rechtenstudie kan een deel van de oplossing zijn voor het tekort aan sociaal advocaten. Minister Weerwind voert gesprekken over een studierichting sociaal recht, heeft het over een leerstoel en laat zich adviseren door studenten.

Delen:

foto: Depositphotos

Dat schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) in een schriftelijke beantwoording van vragen vanuit de vaste Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Kamerleden hadden de minister in juni vragen gesteld naar aanleiding van zijn plan van aanpak voor de sociale advocatuur. Het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand staat al geruime tijd onder druk.

In gesprek

“Hoe de studierichting precies zal moeten worden vormgegeven staat nog niet vast”, aldus de bewindsman, maar voor de zomer sprak hij erover met decanen van rechtenfaculteiten en op dit moment met zijn collega’s op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer aandacht in het onderwijs zou ertoe moeten leiden dat studenten eerder een carrière overwegen in de sociale advocatuur.

Leerstoel

Verder wijst Weerwind erop dat de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) werkt aan een leerstoel ‘Toegang tot het recht in een lerend stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand’. In het verleden bestond aan de Universiteit van Amsterdam de leerstoel Sociale rechtshulp, die eind 2019 met het emiritaat van Mies Westerveld ophield te bestaan.

Studenten

De minister praat in dit verband niet slechts óver de rechtenstudie maar ook mét rechtenstudenten. Vier studenten van verschillende faculteiten deden de afgelopen tijd onderzoek naar de doorstroom van de universiteit naar de sociale advocatuur, onder meer door enquêtes. Op vrijdag 13 november overhandigden zij het rapport met hun bevindingen aan Weerwind.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven