Monique Bonsen over de advocaat als burgemeester

Mr. van de week is Monique Bonsen. De voormalig advocaat-partner arbeidsrecht van FrankfortSluis Advocaten wordt op 23 september geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Koggenland.

Delen:

Monique Bonsen over de advocaat als burgemeester

Koggenland: niet iedereen zal weten waar dat ligt. Vertelt u eens iets over de gemeente.
Koggenland is een prachtige gemeente gelegen tussen Hoorn en Heerhugowaard. De gemeente bestaat uit veertien dorpen. Het is een mooie, levendige plattelandsgemeente met veel bedrijvigheid.

Waarom deze overstap?
Ik ben al jaren naast mijn dagelijks werk als advocaat en mediator bestuurlijk actief. Een burgemeester heeft veel verschillende rollen: bestuurder, boegbeeld, burgermoeder. Ik herken mij in deze rollen. Ik wil mijn ervaring en competenties de komende jaren graag inzetten voor het lokaal bestuur.

U treedt in de voetsporen van andere advocaten die burgemeester werden, zoals Eberhard van der Laan en Rudy Giuliani. Zijn dat inspiratiebronnen?
Ik heb heel veel bewondering voor de wijze waarop zij het burgemeesterschap hebben ingevuld. Het is niet per se zo dat zij mij tot deze stap hebben geïnspireerd, maar zij zijn zeker goede voorbeelden. De combinatie van empathie en daadkracht spreekt mij erg aan.

Is een goede advocaat ook een goede burgemeester?
Dat zou ik niet willen zeggen, al helpt een juridische achtergrond zeker. Bijvoorbeeld omdat de burgemeester nogal wat bevoegdheden heeft op het gebied van openbare orde en veiligheid. Er komt veel op de gemeenten af: neem de energietransitie, de decentralisatie van onder meer de jeugdzorg, ondermijning. Advocaten zijn gewend om zich te verdiepen in omvangrijke dossiers en weten dat zij de zaak altijd van verschillende perspectieven moeten bekijken. Als burgemeester ben je in de meeste gevallen meer de procesbewaker en zie je toe op zorgvuldige besluitvorming. Ik weet niet of iedere advocaat daarvoor gemaakt is.

U was regiovoorzitter van D66 Zuid-Holland, maar u hebt geen publieke politieke functies gehad. Ziet u dat als een nadeel?
Je kunt hier op verschillende manieren naar kijken. Veel burgemeesters hebben eerder als wethouder gewerkt, maar inmiddels heeft tien procent van de burgemeesters een andere achtergrond. Ik denk dat dat goed is. Hoewel een aantal dingen echt nieuw voor mij zijn, denk ik dat er ook voordelen zijn van de frisse blik die ik meeneem. Als advocaat en toezichthouder heb ik veel verschillende organisaties van binnenuit leren kennen. Deze ervaring komt mij straks goed van pas. Door mijn deelname aan het oriëntatieprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en diverse stages heb ik mij goed kunnen voorbereiden op mijn nieuwe taken.

U bent zich nu waarschijnlijk als een razende aan het inwerken. Hoe bevalt dat?
Het is een drukke, maar geweldige tijd. Ik voel mij zeer welkom in het gemeentehuis. De kennismakingsgesprekken met de wethouders, collega-burgemeesters en medewerkers van de gemeente verlopen heel plezierig. Ik kan niet wachten om deze week echt aan de slag te gaan. De eerste periode zal ik vooral bezig zijn met kennismaking met de mensen in Koggenland, de ondernemers en verenigingen en de collega’s in de regio. Ik verheug me daar erg op.

Als u het voor het zeggen had dan?
Vraagt u mij dat na mijn eerste honderd dagen nog maar eens.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Ik ben vooral trots op de wijze waarop ik als advocaat een aantal reorganisaties heb mogen begeleiden. Van de besluitvorming van de directie tot aan de laatste ontslagen en herplaatsingen. Naast de arbeidsrechtelijke implicaties spelen in zo’n proces organisatie-aspecten en persoonlijke belangen een grote rol. Het is dan mooi als zowel de bestuursvoorzitter als de individuele werknemers tevreden zijn over het proces.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Wat een lastige vraag. Misschien een leuk weetje: ik heb twee Elfstedenkruisjes. Ik heb de tocht der tochten weliswaar niet schaatsend afgelegd, maar op de racefiets, maar toch…

Welk boek las u het laatst?
‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman.

Met wie zou u in quarantaine willen zitten?
Natuurlijk het liefst met mijn gezin of dierbare vrienden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven