Mr. van de donderdag: Koos Spee

Delen:

Koos SpeeMr. van de dag is Officier van justitie Koos Spee. Vorige week werd bekend dat  Spee het Bureau Verkeershandhaving van het OM zal verruilen voor een beleidsfunctie elders bij de overheid.

Wie de naam Koos Spee googelt komt terecht op een site die een pastiche van uw doen en denken kan worden genoemd. Al aangifte bij het OM gedaan?

Ik ga niet dagelijks gebukt onder dit soort dingen. Het heeft geen prioriteit voor mij. Dus nee, ik heb geen aangifte gedaan.

Weinig officieren hebben een vermelding in Wikipedia. U was een veelgeziene gast op de televisie en heeft de publiciteit de afgelopen jaren niet geschuwd. Alles voor de goede zaak toch?

Ja. Ik vind echt dat de verkeersveiligheid verbeterd moet worden. Ik wil dit graag uitdragen. Er moeten echt minder doden en gewonden vallen.

U bent een bekende, maar geen populaire Nederlander. Bent u de vele bedreigingen aan uw adres nu eindelijk zat?

Nee. Ik kom over het algemeen heel aardige mensen tegen die zeggen dat het goed is dat er wat aan gedaan wordt. Met mensen die het niet met me eens zijn wil ik best praten. Maar de bedreigingen die ik krijg, zijn anoniem. Daar valt dus niet mee te praten.

Wat is uw advies voor uw opvolger?

Richt je op de verkeersveiligheid, op minder doden en gewonden in het verkeer. En als je zelf het evangelie verkondigt, moet je je er ook naar gedragen.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Toch wel verkeersrecht. Ik vind het ontzettend aardig om die arresten en uitspraken te lezen en er steeds weer inspiratie uit te halen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 5. Hierin staat dat het verboden is je zodanig te dragen dat het verkeer in gevaar gebracht wordt of gebracht kan worden. Het is een mooi kapstokartikel: bellen achter het stuur is verboden, maar make-uppen ‘mag’. Als je tijdens het rijden dan gaat zwabberen, dan kun je toch op grond van art. 5 iemand terechtwijzen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Waar ik een hekel aan heb, zijn lange artikelen met ‘maar’ en uitzonderingen. In mijn politieopleidingstijd moest ik onder andere art. 300 uit mijn hoofd leren. Een artikel over stoperij. In dit artikel staan heel moeilijke dingen en hij is erg lang. Hij is niet moeilijk te begrijpen, maar wel moeilijk om te onthouden.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het proces dat ik gevoerd heb tegen een advocaat die vond dat de lasergun geen handhavingsmiddel was. Ik heb volgehouden dat de rechter dit uitmaakt. Als de rechter wel vertrouwen in dit middel heeft, dan is het goed. Uiteindelijk heeft de rechter beslist dat de lasergun toegelaten wordt als handhavingsmiddel.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Meestal duik ik de wetboeken in. Ik google wel eens, maar ‘t liefst heb ik toch gewoon een boek in handen.

Welk boek las u het laatst?

‘Een dag in Gent’ van Herman Brusselmans. Leuke schrijver. Heerlijk ontspannen literatuur.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Als ik dan toch de cel in moet, dan wil ik er wel iets wijzer uitkomen en leuk mijn dagen doorkomen. Daarom kies ik voor minister Donner van Sociale Zaken.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven