Mr. van de maandag: Christiaan Alberdingk Thijm

mrvdd-0809001-AlberdingkThijm-lr Mr. van de Dag is Christiaan Alberdingk Thijm (SOLV advocaten). Zijn kantoor lanceert per 1 september het initiatief De Clinic.

mrvdd-0809001-AlberdingkThijm-lrMr. van de Dag is Christiaan Alberdingk Thijm (SOLV advocaten). Zijn kantoor lanceert per 1 september het initiatief De Clinic.  

Wat heeft u tot dit initiatief gebracht?
De tarieven van gespecialiseerde advocaten. De tarieven worden steeds hoger. Als gevolg daarvan hebben grote groepen burgers en bedrijven geen toegang meer tot gespecialiseerde advocaten. Coen Drion, advocaat bij Kennedy van der Laan, vroeg hier in 2006 in het NJB terecht aandacht voor.

Wat zijn de voordelen ervan?
De Clinic biedt gratis gespecialiseerde rechtshulp. Dat lijkt mij voordeel genoeg.

Wat hoopt u ermee te bereiken?
Toegang tot het recht voor on- en mindervermogenden. Als burgers geen toegang hebben tot advocaten is dat een maatschappelijk probleem. Ons rechtssysteem gaat er immers van uit dat iedereen zich kan laten bijstaan door een advocaat. Door de beknibbeling op de gefinancierde rechtshulp door de Staat is dat uitgangspunt al grotendeels verlaten.
In het geval van gespecialiseerde advocaten speelt een extra probleem. Rechtsbijstandverzekeraars bieden geen dekking onder de polis voor ingewikkelde specialismen. En er zijn nauwelijks tot geen juridische adviesbureaus in het gat tussen vraag en aanbod gesprongen. Bestaande rechtswinkels kunnen bovendien slechts vragen van algemeen juridische aard beantwoorden. Er bestaan geen gespecialiseerde rechtswinkels.
Zo is het idee voor de Clinic ontstaan: een rechtswinkel met hetzelfde specialisme als SOLV: technologie, media en communicatie.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
De meeste inspiratie haal ik uit mijn omgeving. Mijn collega’s inspireren mij. Als ik er één zou moeten noemen, is dat Wanda van Kerkvoorden, met wie ik in 2000 SOLV heb opgericht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en in het algemeen ieder artikel dat veel open normen bevat.

Welk wetsartikel het slechtst?
Artikel 6:196c lid 5 Burgerlijk Wetboek, aangezien het tegenstrijdig is met de rest van deze bepaling.

Wat is het hoogtepunt uit uw carrière?
Toen mijn eerste stagiaire, Vita Zwaan, haar stageverklaring kreeg.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Het meest raadpleeg ik de website van ons eigen kantoor. Wij waren in 2003 het eerste Nederlandse bedrijf met een weblog. Nog steeds worden daar dagelijks berichten op geplaatst. Ook bezoek ik boek9.nl vaak, een site gespecialiseerd in het recht van intellectuele eigendom.

Welk boek las u het laatst?
Ik lees altijd veel boeken door elkaar. Naast mijn bed staat een grote stapel, tot verdriet van mijn vrouw. Ik ben nu bezig met The World of Apples (John Cheever), Stories (T.C. Boyle) en The New York Trilogy (Paul Auster). Ik bestel mijn boeken bijna allemaal tweedehands via Amazon.com. Prachtig ingebonden boeken kosten daar zo’n $ 2 tot $ 5. Dan komt er nog $ 12,50 verzendkosten bij. Met de lage dollarstand ben je dan uiteindelijk zo’n € 10 kwijt voor een boek dat vaak bijna nieuw is. Ik vind het trouwens helemaal leuk als er dan nog een inscriptie of iets dergelijks in staat.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met mijn vrouw. Overigens vind ik twee gevangen op één cel volstrekt inhumaan. Ik moet er niet aan denken.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven