Mr. van de maandag: D.J.M. de Wolff

mrvdd-080908-Wolff.jpgMr. van de dag is D.J.M. de Wolff (Stadhouders Advocaten). Diana zal op de komende vergadering van de Nederlandse Orde van Advocaten (19 september) waarschijnlijk tot lid van de Algemene Raad worden verkozen.

Waarom heeft u zich hiervoor beschikbaar gesteld?
Omdat ik vind dat de AR de juiste speerpunten van beleid stelt en omdat ik denk aan de uitvoering daarvan met mijn achtergrond een goede bijdrage te kunnen leveren.

Is de verhouding M/V (3/4) binnen de Algemene Raad een goede afspiegeling van de advocatuur?
Geen idee, volgens mij zijn bij de vraag of de AR een afspiegeling is van de balie andere factoren relevanter dan de man-vrouwverhouding. Ik denk dat het goed is dat de AR vooral de diversiteit in kantoren (groot/klein, Randstad/provincie, commercieel/sociaal) weerspiegelt.

U zat 2926 dagen in de Eerste Kamer (voor Groen Links), hoeveel worden er dat in de AR?
Zolang als ik Raad en College van Afgevaardigden kan inspireren en het werk binnen de AR voor mij inspirerend is.

Staat uw handtekening ook onder de steunbetuiging aan Bluf! Of heeft u wel eens voor het goede doel ingebroken?
Doe even normaal, zeg!

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn moeder. Hoewel ze er met het klimmen der jaren niet echt genuanceerder op wordt, kan zij altijd uitstekend uitleggen waarom iets of iemand wel of niet deugt.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Art. 1 Gw.: een opdracht tot tolerantie, 25 jaar na invoering nog onverminderd urgent.

Welk wetsartikel het slechtst?
Daarvoor komen er een paar meer in aanmerking. In de afgelopen jaren is de balans in de regelgeving met betrekking tot veiligheid naar mijn mening soms te veel doorgeslagen naar het verruimen van bevoegdheden voor politie en justitie en is de aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens en rechten van verdachten in het gedrang gekomen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?
De verdediging van mijn proefschrift in 1999.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
opmaatarbeidsrecht.nl, rechtspraak.nl en overheid.nl

Welk boek las u het laatst?
The Whisperers, Private Life in Stalin’s Russia van Orlando Figes. Dit boek beschrijft het effect van de dictatuur van de bolsjewieken op het samenleven in gezinnen, hoe mensen bijvoorbeeld tientallen jaren met elkaar getrouwd konden zijn zonder elkaar ooit iets te vertellen over hun eigen sociale afkomst. Met name, maar waarschijnljk niet alleen, uit angst de ander te compromitteren.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik heb een paar keer een meerpersoonscel van binnen gezien. Nee, niet in verband met inbraken voor het goede doel, als jullie dat soms dachten. Ik weet nog heel goed waarom ik mij als Kamerlid indertijd tegen het meerpersoonscelgebruik heb verzet. Ik kan niemand verzinnen die ik het wil aandoen om daar te bivakkeren. Zelfs niet met mij erbij Wink.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven